Startar joggingträffar efter överfallen

NYHETER

Janina, 26: ”Ska veta att man inte är ensam”

1 av 2 | Foto: Privat / TT
Janina Näslund drog igång "joggingträffarna".

Efter ett mord och en våldtäkt på kort tid är många Sundsvallsbor oroliga.

Nu har Janina Näslund, 26, tagit ett initiativ så att de som vill motionera utomhus ska känna sig trygga, skriver Sundsvalls Tidning.

I början av september mördades en småbarnsmamma i Sundsvall. I lördags våldtogs en 20-årig kvinna när hon var ute på en joggingrunda.

Något som ökat oron bland invånarna – och fått Janina Näslund att agera. Målet: Att alla ska kunna gå eller jogga utomhus på kvällarna utan att känna sig rädda.

– Man pratar väldigt mycket, och många har sagt att de slutat gå ut och motionera på kvällarna. Så ska det inte vara, säger hon till Aftonbladet.

Reagerade på kommentar

Därför ordnar hon nu "joggingträffar" en gång i veckan de närmaste månaderna. Och responsen har varit enorm.

– Det har varit väldigt positivt, även om folk tycker det är synd att det ska behövas. Framför allt har jag fått väldigt mycket mejl, från tjejer och killar i alla åldrar, säger Janina.

Det som fick henne att engagera sig i frågan var en kommentar i samband med en av Sundsvalls Tidnings artiklar om våldtäkten i lördags.

– Jag blev jätteförbannad. Det var en tjej som skrev "ja men varför var hon ute så sent?". Hon får väl vara ute när hon vill! Det är inte offrets fel. Folk borde passa sig för att skriva sådana saker. Hur kul är det för den utsatta att läsa det?

”Ska inte känna sig ensamma”

Nu hoppas hon att joggingträffarna ska bli ett sätt för Sundsvallsbor att samlas och hjälpa varandra att känna sig lite tryggare. Janina vill också att fler ska dra igång liknande initiativ.

– De som är ute och springer ska veta att de inte är ensamma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall