Kasselstrand kräver Åkessons avgång

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand är rasande över SD:s beslut att starta ett nytt ungdomsförbund.

Han utesluter inte att SDU kan bilda ett nytt parti – och kräver Jimmie Åkessons avgång.

– Han, Jomshof och Mattias Karlsson är grötmyndiga gödbukspolitiker, säger Kasselstrand.

När Aftonbladet når Gustav Kasselstrand, som befinner sig på SDU:s kongress i Grebbestad, är han mycket kritisk mot moderpartiets agerande.

– De gör parodi på sig själva. De gör vad som helst för att säkra sin egen makt och sina egna löner, säger han.

Moderpartiets beslut var en följd av att SDU:s kongress valde Jessica Ohlson till ny ordförande istället för SD:s kandidat Tobias Andersson.

– Vi är vinnare och de är ett hopplöst strykgäng som förlorar gång på gång. Vi kommer att driva det här rättsligt och vi kommer att vinna.

Hävdar att det är emot stadgarna

Moderpartiet skriver i sitt pressmeddelande att det nya ungdomsförbundet formellt kommer att startas genom ett beslut från partiets verkställande utskott.

Men enligt William Hahne, tidigare vice förbundsordförande för SDU, kan ett sådant beslut bara fattas genom en omröstning på partiets landsdagar.

– Det står klart och tydligt i stadgarna att SDU är ett förbund inom partiet. För att ändra det krävs 75 procent av rösterna på landsdagarna, säger Hahne.

Partiet säger att VU kan fatta beslut om det.

– Jag vet inte ens om Stalin hade kört med den typen av argumentation.

Stänger inte dörrarna för nytt parti

Både Kasselstrand och Hahne är eniga: hela partiledningen måste avgå.

– Ja, det är inget snack om saken. De har visat att de inte kan driva ett demokratiskt parti. Åkesson, Jomshof och Mattias Karlsson är grötmyndiga gödbukspolitiker. Nu krävs något mycket bättre, säger Gustav Kasselstrand.

Vill ni starta ett nytt parti?

– I det här läget ska man inte stänga dörrarna för något. Men vår primära uppgift är att driva opinion och försöka få en ny partiledning för SD. Vi ska inte ta några förhastade beslut.

Partiet kapade SDU:s hemsida

I samband med att SD tillkännagav att de ville starta ett nytt ungdomsförbund tog moderpartiet över ungdomsförbundets hemsida.

På SDU:s sajt finns nu bara pressmeddelandet i sin helhet.

– Det skulle vara fullständigt otänkbart för Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra att göra något sådant. Partiledningen borde slå upp ordet demokrati i ett lexikon, säger Kasselstrand.

Välkomnar nytt parti

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att han skulle välkomna ett nytt parti, startat av den gamla ledningen i SDU.

– Det tror jag skulle vara positivt. Då kan de som håller med om deras politik och kommunikation samlas där.

Vad säger du om att Gustav Kasselstrand kallar partiledningen "grötmyndiga gödbukspolitiker"?

– Han tycker det är roligt med sådana uttalanden. Det kanske är en del av problemet – att han tycker att det är viktigare att vara rolig än att vara konstruktiv.

Publisert:

LÄS VIDARE