Obama: Klimathotet är redan här

Publicerad:
Uppdaterad:
Barack Obama.
Barack Obama.

Klimatförändringarna innebär "ett akut och växande" hot som kommer att definiera villkoren för detta århundrade, säger USA:s president Barack Obama.

– Klimatet förändras snabbare än våra ansträngningar att göra något åt problemet, varnade han vid en konferens om Arktis i Alaska.

Ett konstaterande som enligt The New York Times återkom inte mindre än tre gånger i det 24 minuter långa talet.

Barack Obama manade de deltagande utrikesministrarna, bland dem Sveriges Margot Wallström, att verka för att ett nytt globalt klimatavtal antas vid toppmötet i Paris i december.

– Det här måste bli året då världen slutligen når en överenskommelse om att skydda den enda planet vi har, sade Obama, enligt AFP.

Vill minska utsläppen

Barack Obama vill genom att minska utsläppen från kraftverk få ner USA:s utsläpp med drygt en fjärdedel till 2025, räknat från 2005. Han hävdade att det inte finns någon motsättning mellan tillväxt och minskade utsläpp.

– Det har alltid varit ett av argumenten mot att agera. Vi vill inte att vår livsstil ska ändras. Vilket är ironiskt, eftersom få saker kommer att förändra våra liv lika djupgående som klimatförändringarna, sade Obama enligt CNN.

TT

Publicerad: