36-åringen skulle avvisas från Sverige

1 av 33

avJohn Granlund

NYHETER

Den huvudmisstänkta 36-åringen skulle avvisas med omedelbar verkan från Sverige.

Bara timmar innan Ikeamorden hade han varit på möte – om avvisningsärendet.

– Han träffade vår personal under förmiddagen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

36-åringen är anhållen på sannolika skäl för knivmordet på en mamma och hennes vuxne son på Ikea i Västerås. En 23-åring sitter anhållen på den lägre misstankegraden.

Besökte Migrationsverket

Flera personer som bott på samma asylboende i Arboga har tidigare uppgivit att de två männen skulle på ett möte på Migrationsverket i Västerås.

Migrationsverket uppger nu att det var 36-åringen som besökte myndighetens kontor i Västerås i måndags.

– Personen var på vårt kontor i Västerås och var där i kontakt med personal från Migrationsverket, säger Fredrik Bengtsson.

Fanns ett beslut

Han uppger att mötet behandlade 36-åringens utlämningsärende.

– Men vad mötet handlade om i detalj råder det sekretess kring, säger Fredrik Bengtsson.

Enligt handlingar från Migrationsverket hade 36-åringen fått sin ansökan om uppehållstillstånd avvisad den 16 juli. "Omedelbar avvisning till Italien", uppger myndigheten att det tagits beslut om den dagen.

– Det finns ett beslut om att han skulle återsändas till Italien där han har ett uppehållstillstånd, säger Fredrik Bengtsson.

”Kommit ganska långt”

Han uppger att 36-åringen delgavs beslutet den 27 juli - och att 36-åringen inte överklagat. Det innebär att beslutet också vunnit laga kraft. Enligt Migrationsverket var 36-åringens resa nära förestående. Fredrik Bengtsson uppger att det i de flesta liknande fall handlar om en vanlig reguljär flygresa.

– Det krävs en del förberedelser och planering och i det här fallet hade man kommit ganska långt i den planeringen, säger Fredrik Bengtsson.

Har inte kunnat höras

Enligt Migrationsverkets uppgifter ansökte 36-åringen om uppehållstillstånd för första gången i november 2013 - och fick ett nej en dryg månad senare. Efter årsskiftet 2013-2014 konstaterades han avviken och polisen kopplades in. I maj 2015 ansökte han om uppehållstillstånd på nytt vilket ledde till den avvisning som Migrationsverket planerat under sommaren.

36-åringen, som själv skadades svårt på okänt vis under attacken på Ikea, har fortfarande inte kunnat höras. Han opererades senast i går och har ännu inte tilldelats någon offentlig försvarare.

ARTIKELN HANDLAR OM