Flög fyra mil för att hämta Fridolin

Regeringsplanen har enligt försvarsmakten beordrats att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats – en sträcka på 41 kilometer – vid sex tillfällen de senaste månaderna, rapporterar Expressen.

Aftonbladet kan nu avslöja att Gustav Fridolin (MP) – som vill stänga ner Bromma flygplats – var en av ministrarna som hämtades upp.

Vid sex tillfällen de senaste månaderna har regeringsplanet hämtats mellan Arlanda och Bromma flygplats, avslöjar Expressen idag.

Detta trots att bilvägen mellan flygplatserna bara är 41 kilometer – och regeringspartierna är överens om att Bromma flygplats ska vara stängd senast 2022.

Sammanlagt har mellanlandningarna orsakat ett extra koldioxidutsläpp på nästan fem ton, skriver Expressen.

Gustav Fridolin hämtades upp

Aftonbladet kan nu avslöja att vid ett tillfälle, den 11 december 2014, var utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) en av de som hämtades upp.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm vill stänga ner Bromma flygplats senast 2022. Fridolin har upprepade gånger betonat att det är onödigt att ha två flygplatser i Stockholm och att man istället bör bygga bostäder på flygplatsområdet i Bromma.

Med på planet fanns även Fridolins pressekreterare Matilda Uusijärvi och den politisk sakkunnige Hugo Qvinth, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, hennes pressekreterare Sofie Rudh samt departementssekreterarna Johan N Lycke och Karl Sälgström.

Hämtade upp ministrar inför utlandsmöten

Mellanlandningarna – även kallade ombaseringar – skedde även den 23 oktober förra året när Stefan Löfven reste till Bryssel för ett toppmöte med regeringscheferna i EU.

Trots att resan var planerad sedan länge beordrades planet från Arlanda till Bromma flygplats, skriver Expressen.

– Syftet var att hämta upp ministrar, säger Henrik Gebhardt, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj till tidningen.

Proceduren upprepades en månad senare, när Stefan Löfven skulle resa till New York.

Dementerar vissa av uppgifterna

Dan Lundqvist Dahlin, statssekreterare till Stefan Löfven, säger till Expressen att vissa av tidningens uppgifter inte är korrekta.

"Våra undersökningar visar att vissa av de uppgifter ni har inte stämmer", skriver han i ett sms, utan att vilja utveckla vilka uppgifter som är fel.

Aftonbladet har sökt Gustav Fridolin och hans pressekreterare. Aida Hadzialics pressekreterare Sofie Rudh, som också var med på resan, vill inte lämna några kommentarer:

– Vi håller på att klarlägga hur rutinerna ser ut. Vi kommer att återkomma under dagen, säger hon.

Gustav Fridolin: Det var Försvarsmaktens beslut

Publisert: