Henrik Vinge

Stängs av efter påstådda läckor

Av: 

Pär Karlsson

Staffan Dickson

Kenan Habul

NYHETER

Turbulensen inom Sverigedemokraterna fortsätter.

Nu har två tjänstemän inom partiet – den operativa chefen Martin Karlsson och den politiska sekreteraren Jessica Ohlson – stängts av med omedelbar verkan.

– Skälet är att förtroende saknas och detta är bland annat en följd av den senaste tidens läckor till media, säger presschefen Henrik Vinge (SD).

Under hela förra veckan rasade en öppen strid mellan partiledningen för Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund. Totalt drygt 20 partimedlemmar riskerar nu att uteslutas, bland dem SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, som anklagas för en rad förseelser, som de själva förnekat.

I helgen stod det klart vad SDU:s nästa steg i striden blir, man har avsatt 100 000 kronor till en kriskampanj för de medlemmar som riskerar uteslutning. Flera av dem anklagas för att ha uttryckt sig antisemitiskt och för samröre med högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Två tjänstemän stängs av

I går avslöjade Dagens Nyheter att det även råder stor turbulens på SD:s riksdagskansli. Partiets säkerhets- och utbildningschef Bengt Malmberg har sagt upp sig i protest mot gruppledaren Mattias Karlssons och partisekreteraren Richard Jomshofs sätt att styra partiorganisationen.

”Snacka om att man blir nerpissad av Richard Jomshof och övriga VU. Sämre kan det inte bli och därför var det ett lätt beslut att säga upp mig omedelbart”, skriver han i ett mejl till sina medarbetare enligt DN.

Nu kan Aftonbladet avslöja att kaoset fortsätter. I dag har två tjänstemän stängts av från sina tjänster med omedelbar verkan. Det rör sig om den operativa chefen Martin Karlsson, partiets högste tjänsteman, samt den politiska sekreteraren Jessica Ohlson, som även är förbundssekreterare i SDU.

Bekräftas av SD

Orsaken från partiledningens håll är att de ska ha läckt information till media under den pågående striden i partiet.

– Jag kan bekräfta att två tjänstemän har arbetsbefriats tills vidare. Skälet är att förtroende saknas och detta är bland annat en följd av den senaste tidens läckor till media. Under tiden vi tittar närmare på detta har personerna inte längre tillgång till arbetsplatsen, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

I ett inlägg på sin Facebooksida bekräftar den politiska sekreteraren Jessica Ohlson att hon har stängts av från sitt arbete:

”De uppgav att anledningen till detta är att jag skrivit en lista över personer som arbetar på kansliet för att på ett enkelt sätt kunna se vem man ska vända sig till i olika politiska frågor (…) Det här är uppgifter som redan finns på SD-net eller som på andra sätt är tillgängliga och offentliga och det finns därför överhuvudtaget inget kontroversiellt med detta.”

”Varnades för att ta ställning”

Hon skriver vidare att det verkliga motivet bakom avstängningen är att hon uttryckt stöd för uteslutningshotade SDU:are och att hon kritiserat partiledningen för hur den behandlar sina partivänner.

”Redan innan jag uttryckte det här stödet för de uteslutningshotade varnades jag för att ta ställning eftersom det skulle få konsekvenser för min anställning. Men när andra på kansliet tillåts ta ställning för de smutsiga attacker och det förtal som sker både mot SDU som förbund och mot dess ledande företrädare, så har jag självklart samma rätt att ta ställning för det jag tror på. Jag vill kunna gå rakryggad genom detta även om det leder till att jag förlorar min egen anställning”, skriver Jessica Ohlson avslutningsvis.

När Aftonbladet når Martin Karlsson vill han inte säga någonting om avstängningen.

– Jag har själv fått veta det här precis. Enligt vår kommunikationsplan kan jag inte uttala mig i media och måste be dig kontakta vår pressavdelning, säger han.

Enligt partiledningen ska läckorna till pressen vara anledningen till att han blir av med jobbet. Men källor med insyn i partiet berättar att Martin Karlsson tillhör de personer som har kritiserat den vikarierande partiledaren Mattias Karlssons sätt att sköta anställningarna inom partiet.

"De vill anställa lojala personer"

DN har tidigare rapporterat om hur Mattias Karlssons förra fru fick jobbet på partiorganet SD Kuriren. Enligt uppgifter till Aftonbladet har det funnits bättre lämpade kandidater, men jobbet gick ändå till henne.

– Även nuvarande presschefen Henrik Vinge fick jobbet som presschef innan rekryteringsprocessen var över. Det beslutet fattades av SD:s verkställande utskott, som egentligen inte ska besluta om vilka personer som ska få jobben.

Aftonbladet har även tidigare skrivit om det utbredda missnöjet med Mattias Karlssons sätt att sköta partiorganisationen.

– Han och Jomshof vill inte låta andra sköta rekryteringarna. De vill behålla kontrollen och på så sätt anställa lojala personer, säger Aftonbladets källa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Henrik Vinge

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Vinge

Sverigedemokraterna