Israelisk soldat knivhuggen

Publicerad 2015-10-16

En israelisk soldat har knivhuggits på Västbanken.

Gärningsmannen låtsades vara fotograf med kamera och pressväst.

Hamas uppmanar sina anhängare till protester efter fredagsbönen.

Följ vår rapportering nedan.

Mahmud Abbas kallar attacken mot graven oansvarig och säger att en utredning kring händelsen ska startas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det började brinna vid graven under natten till fredagen när palestinier kastade brandbomber mot den heliga platsen, uppger både israelisk militär och palestinska säkerhetskällor.

Hamas, som styr i Gaza, har utnämnt fredagen till ”vredens dag”.

Oro inför bönen

Israeliska säkerhetsstyrkor har placerats ut på många platser i Jerusalem, som skakats av flera våldsdåd de senaste veckorna. Män under 40 år har förbjudits att delta i fredagsbönen i al-Aqsamoskén, i ett försök att stävja eventuella protester.

Sju israeler och över 30 palestinier har mist livet i våldet, som delvis utlösts av palestinsk ilska över vad man ser som judiska försök att ta över området kring Tempelberget och al-Aqsamoskén, platser som är heliga för både judar och muslimer. Oron för en tredje palestinsk intifada växer.

Möte i FN

FN:s säkerhetsråd har kallat till extra möte i dag med anledning av det upptrappade våldet. Mötet i säkerhetsrådet har begärts av Jordanien, enligt FN-diplomater. Palestiniernas FN-sändebud Riyad Mansour beskriver läget som "mycket explosivt" och manar rådet att agera för att stävja våldet, rapporterar AFP.

Aftonbladet/TT