Vänsterpolitiker vägrar tala med polisen

"De är infiltratörer"

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
MOTSTÅNDSLEDARE Pia Ortiz-Venegas sitter i ledningen för Nätverket mot rasism som organiserar motmanifestationer inför Salemdagen då nazister årligen håller minnesmarsch för en mördad 17-årig sympatisör.

Vänsterpartiets ordförande i Salem vill inte samarbeta med polisen.

– Polisen är infiltratörer, säger Pia Ortiz-Venegas.

Hon väljer hellre samarbete med våldsnätverket AFA.

Pia Ortiz-Venegas är vänsterpartiets starka kvinna i Salem. Hon sitter också i ledningen för ”Nätverket mot rasism”, NMR, som organiserar motmanifestationer inför den så kallade Salemdagen, då nynazister hedrar en mördad 17-årig sympatisör i Salem.

I NMR ingår också militanta grupper. Antifascistisk aktion i Stockholm och organisationen Globalisering underifrån är två av dem, vars medlemmar gjort sig ökända för att ta till våld under demonstrationer.

Men hon vill inte samarbeta med ickevåldsorganisationen ”Vuxna i vägen” – inte heller med polisen.

– ”Vuxna i vägen” pratar med dialogpoliserna och då är de inte välkomna. De poliserna är infiltratörer, säger Pia Ortiz-Venegas.

Varför är det så olämpligt att prata med dialogpolisen?

–Vi ser dem som infiltratörer och tar avstånd från allt samarbete med dem.

Du är ordförande för vänsterpartiet i Salem. Ser du inga problem att ingå i ett nätverk och samarbete med organisationer som tar till våld?

– Det är självklart kontroversiellt, men det är ett sätt att påverka. Vi har valt att alla organisationer som är med på vårt mål är välkomna i nätverket.

– Vi kan inte påverka vad organisationer gör vid andra tillfällen. Nätverket arbetar inte med våld.

Polisinspektör Roger Ekenstedt tjänstgör vid polisens dialoggrupp. En av hans huvuduppgifter är att hålla kontakt med aktivister i olika läger.

– Jag tror på att dialog kan reda ut missförstånd. Syftet är att underlätta för de som demonstrerar och undvika sammandrabbningar mellan de olika grupperna, säger han.

Stämmer det att det inte finns något samarbete eller diskussion med Nätverket mot rasism?

– Jag har sökt kontakt med Pia Ortiz-Venegas flera gånger eftersom hon är med och planerar inför Salemmanifestationen, men hon har avvisat alla kontakter med oss.

– Personligen tycker jag att det är märkligt att en folkvald politiker samarbetar med grupper som aktivt söker våld. Det tycker jag skadar hennes anseende, säger han.

Zendry Svärdkrona