Polis slarvade bort ”terrormanual”

NYHETER

Steg-för-steg-guide för terrorattack mot Heathrow hittades vid vägen

Polisrapporten visade hur terrorister skulle kunna slå till mot storflygplatsen Heathrow – med utförliga beskrivningar om avfyrningsplatser för missiler, flyktvägar och vägspärrar.

Men någon slarvade bort det känsliga dokumentet – som sedan hittades av en motorcyklist i närheten av flygplatsen.

– Mycket illa, kommenterade den brittiske inrikesministern David Blunkett.

Den hemliga polisrapporten var tänkt att skydda Heathrow från eventuella attacker från terrorister. Men den kan också användas som en steg-för-steg-manual för att genomföra en attack.

Rapporten innehåller bland annat detaljer om de bästa platserna för att avfyra missiler mot flygplatsen, skriver den brittiska tidningen The Sun.

I rapporten finns även konfidentiell information om polisåtgärder, såsom patrulltider, var man skulle sätta in prickskyttar och hundenheter. Polisen listar även tänkbara flyktvägar och evakueringsplaner.

Rapporten, som sammanställts av polisens antiterrorenhet, kom på avvägar och hittades av en förvånad motorcyklist vid en väg bara något hundratal meter från terminal fyra på flygplatsen.

Potentiell dynamit

Den brittiske inrikesministern kommenterade saken i BBC-programmet Radio 4 Today.

– Planerna är tydligen väldigt bra. Att de har förlagts på det här sättet är mycket illa, sade han.

Manualerna, som kunde ha fått förödande konsekvenser i orätta händer, lämnades in till tidningen The Sun som i sin tur lämnade dem till Scotland Yard.

Motorcyklisten säger till tidningen att han såg en bunt papper som fladdrade vid sidan av vägen då han stannat för att tanka.

– När jag såg polisemblemet och ordet ”konfidentiellt” förstod jag att de var viktiga, säger han.

– De är så detaljerade att de är potentiell dynamit för en terrorist. Jag kunde inte tro vad jag läste. Det är den sortens information som terrorister drömmer om. Jag är glad att det var jag som hittade dem och ingen galen Usama bin-Laden-anhängare, fortsätter han.

Scotland Yard utreder

Rapporten är daterad till den 26 juni och innehåller övervakningsinformation och flygfoton. Ett fält i närheten av flygplatsen pekas ut som en perfekt plats för al-Qaida att genomföra en raketattack mot två landningsbanor. ”Den här platsen är perfekt för att attackera flygplan som avgår från Heathrow”, står det bland annat.

En högt uppsatt källa inom Scotland Yard säger till The Sun att de ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Vi kommer att göra en fullständig och noggrann utredning, säger han.

Tove Wennergren