Nyheter

Lastarna stjäl ur dina resväskor

NYHETER

Sju män åtalade för grova stölder på Arlanda flygplats

Här avslöjas bagagelastarna på Arlanda flygplats när de stjäl ur passagerarnas väskor. Bevakningskamerorna fångar allt på bild.

Oskyldiga semesterfirare har blivit av med värdeföremål för miljonbelopp.

Nu förbereds rättegången mot de sju män som står åtalade för grova stölder på Arlanda flygplats. Polisen slog till i gryningen den 19 juni 2000, grep männen och sökte igenom deras bostäder.

Hundratals stulna föremål hittades: datorer, kameror, kläder, mobiltelefoner, spritflaskor, pengar, klockor, smink, cd-skivor, smycken, med mera.

- Det är så otroligt fräckt gjort. Två arbetslag satte i system att plocka saker från folk. Arbetsledarna visste vad som hände men gjorde ingenting, säger en källa på Arlandapolisen.

De åtalade männen arbetade på bagagehanteringen. Av polisutredningen framgår att de så gott som dagligen plundrade passagerarnas väskor.

En av dem, en 36-årig man, berättar i förhören:

- Jag började leta igenom väskor eftersom jag hade hört rykten om att någon på bagagehanteringen hade hittat mycket pengar, 20 000- 30 000 finska mark, i någons bagage.

- Jag blev nyfiken och började leta efter pengar.

Hjälpte varandra

Pengarna som han stal spenderades bland annat på krogbesök, utlandsresor och kapitalvaror. 36-åringen avslöjar att flera kolleger stal på samma sätt. De hjälpte även varandra.

- Jag brukade sitta på kanten till bagagefickan när jag öppnade väskorna. Ibland ställde jag en större väska som skydd för att ingen skulle se vad jag gjorde. Det hände även att någon arbetskamrat stod och vaktade.

- Jag har använt små nycklar för att öppna vissa lås, andra har jag bara dragit i sär.

Under försommaren 2000 stal männen mer och mer.

Glömde kamerorna

- Jag blev girigare och letade igenom fler väskor, omkring tio väskor varje arbetspass, berättar 36-åringen i förhören.

Men bagagelastarna tänkte inte på att bevakningskamerorna filmade allt de gjorde. Polisens utredare har gått igenom timtals med film och hittat graverande bevis.

På en filmsekvens tar en av männen en jacka ur en väska. Han provar den och leker mannekäng framför en kollega, som också provar jackan.

Vid förhören fick de misstänkta männen se filmerna. De har flera olika förklaringar till varför de rotar i väskorna:

- Jag puffar till väskan för att den ska ligga bättre, men jag öppnar den inte.

Kontrolleras i register

En annan lastare medger att "det ser märkligt ut".

- Förmodligen kontrollerar jag något som skvalpar eller låter i väskan.

Arlanda flygplats är en säkerhetsklassad arbetsplats. Alla som anställs kontrolleras i polisens register. Om de är dömda för vissa brott får de inte jobbet.

Men kontrollerna tycks inte räcka till.

En av de åtalade lastarna har suttit i fängelse för misshandel. När han greps hittade polisen ett litet parti hasch i hans bostad. Två lastare hade flera liter hembränd sprit hemma.

Rättegången inleds i oktober och varar i tio dagar.

Andreas Harne

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter