Nu står Persson nästan på egna ben igen

Foto: comeback Stödd på sina kryckor mötte statsminister Göran Persson pressen för första gången efter höftledsoperationen. Men än är det långt tills han är helt återställd. Sjukgymnastens order följs slaviskt fyra gånger om dagen.
NYHETER

HARPSUND

Trött. Rörd. Och stödd på sina kryckor.

Så mötte statsministern pressen för första gången efter höftledsoperationen.

– Det är klart att man får en tankeställare, sa han.

Foto: missen & ministern Det här är Göran och Christina. Eller Maud. Perssons nya rödskimrande kompis har olika namn olika dagar, enligt hans pressekreterare Anna Helsén. Dagen till ära var den döpt efter en viss tv-chef. Men det är inte Göran Persson själv som valt ut sin katt: – Man kan säga att husdjuret har skaffat honom. De har adopterat varandra. Den har bara vandrat in och trivs väldigt bra där, förklarar pressekreteraren Anna Helsén.

Sol och sommarregn avlöste varandra när statsministern i går talade ut i samband med pakistans president Pervez Musharrafs besök på Harpsund.

När statsmännen deklarerat stärkt samarbete länderna emellan vinkade Göran Persson av sin gäst, först med höger krycka och sedan, med visst besvär, med handen.

Därefter satte han sig mödosamt ner igen och beskrev med bekymrad min den senaste månaden som besvärlig med mycket trötthet. Dels av operationen, dels av ett uppdämt vilobehov.

– Jag har i princip sovit. Den tid jag varit vaken har jag kommunicerat med min statssekreterare. Jag tänker fortsätta att ha det så ett tag till. Protesen måste växa fast och jag får inte stödja mig på benet på någon vecka till.

Gymnastikprogram

Göran Persson var öppet indignerad över att vissa personer, bland annat i hans eget parti, inte respekterat hans behov av vila.

– Jag har aldrig varit sjuk och jag har trott att konvalescens är avkoppling, men det är ett sätt att hämta krafterna.

Sjukgymnastens order följs nu slaviskt fyra gånger om dagen.

– Jag har fått ett gymnastikprogram, illustrerat med streckgubbar. I liggande och sittande ställning.

Juridiskt är han chef och konvalescent samtidigt. Inte sjukskriven.

– Vi har diskuterat detta ingående och det är genomtänkt konstitutionellt.

Under veckorna på Harpsund har tankarna bland annat snurrat kring Margot Wallström som EU-kommissionär.

– Jag pratade med henne så sent som i går kväll, sa Persson som underströk att allt lutade åt Wallström men att han ville avvakta vilken portfölj EU-kommissionens ordförande tänkt ge Sverige.

Statsministern kommenterade också kritiken att han inte varit aktiv i debatten inför EU-valet samt junilistans framgångar.

– Något måste ha hänt de där sista dagarna eller så är opinionsmätningarna erbarmligt dåliga, sa 55-åringen som i sommar fått sig en och annan tankeställare.

– Detta är första gången jag legat på sjukhus. Som politiker har jag undvikit sjukhus. Det har känts som att jag tränger mig på, det har varit ohyggligt plågsamt.

Imponerad av vård

Göran Persson som knappt varit på sjukhus förutom vid sina barns födslar blev imponerad av vården på sjukhusavdelningen.

– Det var få män och mest damer i 80-årsåldern, berättade statsministern som något darrande på rösten återgav sina iakttagelser bland medpatienterna.

– Vilket enormt stort arbete som läggs ner på att ge några ytterligare rika år åt människor som redan kommit långt upp i åren.

Persson om...

Britt Peruzzi