Strömlöst på Gotland

NYHETER

37 000 abonnenter drabbades av strömavbrott

Samtliga elabonnenter på Gotland blev under lördagen av med strömmen.

Avbrottet drabbade drygt 37 000 abonnenter.

En person fastnade i en hiss och hundratals larm gick i Visby.

Vid 19-tiden hade samtliga abonnenter strömmen tillbaka igen.

Enligt de första rapporterna från Gotlands Energi AB Geab beror avbrottet på åska på fastlandet.

- Det har varit ett kraftigt åskväder över Västervik i eftermidag. Det slog aldrig ner i länken, men en åsksensor gav utfall och slog av länken till Gotland, säger företagets marknadschef Mia Sture.

Reservturbiner

Strax före 18.30 hade de flesta fått tillbaka strömmen tack vare reservsystem.

- Just nu är det något tusental abonnenter på södra delen av ön som ännu inte har någon ström. Men de kommer att få det inom kort, vi håller på att starta upp systemet igen.

Klockan 18.40 rapporterades att cirka 450 abonnenter på södra Gotland ännu inte fått ström. Elen beräknades vara inkopplad igen hos samtliga vid 19-tiden.

- Vi hade reservkraft så vi klarade oss, men det tog ungefär 20 minuter innan vi hade fått igång ångturbinerna i Slitem säger Mia Sture.

Geab har även använt reservturbinerna i Bunge och Visby för att hålla ön med ström under de timmar länken till fastlandet varit avstängd.

"Tur att det var lördag"

- De större orterna fick ström ganska snart. Som tur är så hände detta en lördag, det var inga större verksamheter igång. Möjligen har det påverkat fabriken Cementa i Visby, säger Mia Sture.

Enligt henne kan abonennter som drabbats inte räkna med ersättning. Normalt krävs att abonnenten är utan ström i minst sex timmar.

Inga skador

Samtidigt som strömmen försvann strax efter klockan 16 så gick hundratals larm igång.

- Det finns ju larm på vartenda socialkontor, alla skolor och andra institutioner - för att inte tala om alla företag, berättar Stig Jönsson, vakthavande befäl vid polisen i Visby.

- Det går ju en massa larm när strömmen försvinner så det blev lite struligt.

- Många larm är ju prioriterade, så vi har fått köra på en del. Men hittills har vi inte hittat någon annan orsak till något larm än att strömmen gått.

En person fastnade i en hiss i Visby och fick hjälp av räddningstjänsten att komma ut, men inga personskador har rapporterats.

Caroline Olsson