Aminatu riskerar stenas till döds

Utvisas med sonen till Nigeria om två veckor

Aminatu Bello riskerar att stenas till döds i sitt hemland Nigeria.

Utlänningsnämnden avvisar henne och sonen Samuel ändå.

DÖDEN VÄNTAR I NIGERIA Aminatu Bello och hennes son Samuel skickas tillbaka till Nigeria. Hennes överklagan till Utlänningsnämnden avslogs, trots att hon riskerar att bli stenad i Nigeria för äktenskapsbrott.
DÖDEN VÄNTAR I NIGERIA Aminatu Bello och hennes son Samuel skickas tillbaka till Nigeria. Hennes överklagan till Utlänningsnämnden avslogs, trots att hon riskerar att bli stenad i Nigeria för äktenskapsbrott.

Aminatu Bellos överklagande avslogs i torsdags och inom två veckor ska hon skickas tillbaka till Nigeria.

Gift mot sin vilja

Aminatu var 19 år när hon flydde till Sverige i höstas. Hennes far hade gift bort henne med en 60-årig man, som hade fyra fruar sedan tidigare.

Efter bröllopet upptäckte Aminatu att hon var gravid - men inte med den 60-årige mannen.

I Nassarwa-provinsen där Aminatu kommer ifrån, ser man mycket strängt på kvinnlig otrohet. Enligt Amnesty har piskning, amputering och stening i stor utsträckning drabbat fattiga och outbildade kvinnor där.

Får ingen hjälp

Migrationsverket bedömer dock att Aminatu kan få skydd av den lokala polisen.

- Ingen kommer att lyssna på mig i Nigeria, inte polisen heller, säger Aminatu. Min moster som hjälpte mig att fly till Sverige, har nu själv tvingats fly till Ghana på grund av mig.

Saknar bevis

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Matilda Ernkrans har engagerat sig för Aminatu.

- I relation till antalet invånare ger vi i Sverige många uppehållstillstånd jämfört med övriga EU, säger Matilda Ernkrans. Men i sådana här fall lägger vi beviskraven på den asylsökande väldigt högt.

Enligt Gunnar Sommarin på Utlänningsnämnden är beviskraven rimliga.

- För att få uppehållstillstånd ska man göra sannolikt att man riskerar förföljelse, säger han. Det har inte gjorts i detta fall.

- Kvinnor i Aminatus situation kan inte återvända till områden som har sharia-lagstiftning, säger Madelaine Seidlitz, jurist hos Amnesty. De betraktas som brottslingar.

Aminatu Bello oroar sig mest för vad som händer med Samuel om de båda skickas tillbaka.

- Jag har ett oskyldigt barn att ta hand om. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Tommy Harnesk

Publisert: