Finlands statsminister avgick i dag

NYHETER

Anneli Jäätteenmäki anklagas ha ljugit i riksdagen om Irak

HELSINGFORS

Finland upplevde på onsdagen sin allvarligaste politiska kris på flera decennier då statsminister Anneli Jäätteenmäki (c) kungjorde sin avgång.

Jäätteenmäki konstaterade att hon inte längre åtnjuter politiskt förtroende på grund av Irakskandalen.

Foto: AP
Anneli Jäätteenmäki tillkännager sitt beslut att lämna in sin avskedsansökan som statsminister.

  Statsministern lämnade in sin avskedsansökan, och samtidigt hela regeringens, till president Tarja Halonen sent på onsdagskvällen. Presidenten godkände hennes ansökan men bad regeringen att fortsätta som expeditionsministär tills en ny utses.

  I praktiken torde regeringsbasen med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet fortsätta sitt samarbete. Såväl centern som sossarna har signalerat att de kan tänka sig att samverka även i fortsättningen. De flesta ministrar kommer därmed sannolikt att ingå också i den nya regeringen.

Vanhanen tar över?

  Den troligaste statsministerkandidaten är Matti Vanhanen, centerns vice ordförande och försvarsminister i den avgående regeringen. Vid det förestående EU-toppmötet i grekiska Thessaloniki företräds Finland av finansminister Antti Kalliomäki i stället för Jäätteenmäki.

  Partiernas beslutande organ sammanträder i början av nästa vecka för att ta ställning till regeringsmedverkan. Också riksdagen sammanträder efter midsommaren, på tisdag. Riksdagen röstar om statsministern, varefter den nya regeringen ger sitt program i form av ett meddelande.

  Riksdagens talman Paavo Lipponen (s) beräknar att det tar två-tre dagar nästa vecka att bilda ny regering.

"Enda tänkbara"

  Statsministerns avgång togs emot med lugn av socialdemokraterna.

  - Det var det enda tänkbara. Det fanns inte längre några förutsättningar för att hon skulle fortsätta, sade partisekreteraren Eero Heinäluoma.

  Heinäluoma underströk att läget skiljer sig från en normal regeringskris eftersom meningsskiljaktigheterna och förtroendekrisen inte gäller regeringens arbete eller fattade beslut.

Ljög för riksdagen

  Den sista spiken hamrades in i Anneli Jäätteenmäkis kista när det klarnade att hon med all sannolikhet ljugit riksdagen rätt upp i ansiktet då hon redogjorde för den så kallade Irakläckan. Presidentens rådgivare Martti Manninen, som läckte uppgifterna till Jäätteenmäki, ringde till nyhetsbyrån FNB efter detta och avslöjade att statsministern själv begärt information om de hemligstämplade Irakdokumenten.

  Enligt Manninen hade Jäätteenmäki kontaktat honom strax före en valdebatt inför riksdagsvalet. Statsministern visade intresse för Irakmaterialet och gav Manninen sitt hemliga faxnummer.

  Jäätteenmäki hävdade däremot det motsatta i sin redogörelse för riksdagen. Hon sade att Manninens Irak-fax kommit som en överraskning för henne.

Kan ha avgjort

  Jäätteenmäki använde Irakuppgifterna som ett vapen i valrörelsen. Hon anklagade förre statsministern Paavo Lipponen för att stödja USA:s krig mot Irak och byggde detta på hemlig information från Lipponens möte med president George W Bush i december.

  Centern vann riksdagsvalet i mars med knapp marginal och återtog regeringsansvaret efter en lång paus. Vissa bedömare menar att Irakdebatten var avgörande.

Patrik Edman /TT