Regeringen behöver bättre skydd

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordföranden i justitieutskottet kräver fler livvakter

Efter mordet på Anna Lindh höjs nu röster som kräver bättre skydd för regeringen och ledande politiker.

För några av de mest utsatta ministrarna kan det vara aktuellt med ett ständigt livvaktsskydd.

– Om det behövs 50, 100 eller 150 mer livvakter så tycker jag det är ett billigt pris för att skydda det öppna samhället, säger justitieutskottets ordförande Johan Pehrson.

Nu lovar justitieminister Thomas Bodström att skyddet ska ses över.

Många har förundrats över att Anna Lindh – Sveriges utrikesminister och en av de mest exponerade personerna i en laddad folkomröstningskampanj – inte hade någon livvakt när hon mördades.

Företräder statens kärnuppgifter

Folkpartisten Johan Pehrson, ordförande i justitieutskottet, anser att skyddet för Sveriges ledande politiker måste ses över.

– Det finns mer eller mindre permanenta hot mot en del av ministrarna, som jag anser behöver ständigt skydd, säger Johan Pehrson.

I dag är det bara statsministern som har ett permanent livvaktsskydd. Det skyddet bör även ges utrikes-, justitie-, försvars- och finansministern, anser Pehrson.

– Det är de ministrarna de som främst företräder statens kärnuppgifter. Men alla offentliga personer där det finns en hot måste få ett förstärkt skydd, säger Pehrson.

Skyddet ska ses över

Och Pehrsons åsikt har fått gehör. Senare på tisdagen meddelade justitieminister Thomas Bodström att SÄPO:s livvaktsskydd kommer att ses över.

– Arbetet med att ta fram förslag pågår just nu, säger justitieminister Thomas Bodström till TT.

Men så länge utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh pågår är det politiska intresset av att diskutera förändringar lågt.

Enligt uppgifter till TT kommer ett beslut om hur livvaktsskyddet och övriga SÄPO ska organiseras i framtiden att fattas senare i höst.

Anders Thoresson

Publicerad: