Säpochefens attack på Säpo

NYHETER

"Fel att låta utländska agenter operera här"

1 av 4 | Foto: FLÖGS TILL EGYPTEN CIA-agenterna flög med det här privata jetplanet till Bromma flygplats för att hämta de två terroristmisstänkta egyptierna.

Säpo riktar frän kritik mot ingripandet vid avvisningen av de två terroristmisstänkta egyptierna.

-Det var fel att låta utländska agenter operera i Sverige, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

På eget initiativ inledde justitieombudsmannen, JO, Mats Melin förra året en granskning om vad som egentligen hände när de två terroristmisstänkta männen avvisades till Egypten.

Och varför utländska agenter från USA och Egypten fick operera på svenskt territorium.

I går lämnade säkerhetspolisen, Säpo, in sitt yttrande.

Ska inte hända igen

På punkt efter punkt kritiserar nye chefen Klas Bergenstrand sin egen organisations agerande vid tillfället. Han skriver att han inte kan tänka sig att någonting liknande händer igen.

"Det är för mig främmande att anlita utländska luftfartyg med utländsk säkerhetspersonal på det sätt som skett i detta ärende."

Han skriver också att det sätt som de två männen behandlades på var överdrivet. De tvingades bland annat bära blöjor.

"Enligt min bedömning framstår vissa av de åtgärder som vidtogs efter att de två egyptierna anlänt till Bromma flygplats som alltför långtgående i förhållande till de reella risker som fanns ..."

Också på en tredje punkt är Säpochefen starkt kritiskt. Den svenska säkerhetspersonalen som deltog vid operationen saknade nämligen en insatschef.

"... utländska tjänstemän genomförde åtgärder utan tillräcklig medverkan av svensk polis och att det inte fanns någon utpekad insatschef på Bromma flygplats."

Inför en ny enhet

För att undvika att liknande situationer inträffar i framtiden pekar Klas Bergenstrand även på att Säpo inom kort kommer att inrätta en särskild enhet, som ska stödja ledningen vid större och känsliga operationer.

Regeringen tog hjälp av CIA

Niklas Bodell