Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Ann, 40, lever utan ersättning

Uppdaterad 2011-06-23 | Publicerad 2011-06-21

Minst 700 sjuka är utförsäkrade – och lever fortfarande helt utan ersättning.

Ann Reijhell, 40, är en av dem.

– Det är hårt att barnen får betala, säger hon.

Ann Reijhell, 40.

Ann Reijhell, 40, bor med sin man och fyra barn på 18, 14, 12 och 4 år i Järfälla utanför Stockholm.

Sedan 21 mars i år har hon inte haft någon inkomst eller ersättning, och lever nu i ett komplext moment 22:

Hennes läkare säger att hon inte är kapabel att jobba. Försäkringskassan säger att hon inte är sjuk. Arbetsförmedlingen säger att hon inte är arbetslös. Därför kan hon varken få lön, sjukersättning eller a-kassa.

Över 700 personer befinner sig i samma sits, rapporterar Ekot.

Lever på besparingar

Ann Reijhell får lita på sin man, och sina sinande fonder.

– Jag kan ju känna att jag trots allt är privilegierad att ha familj, och förmån att ha besparingar. Men nu lär det ju ta slut. Jag lever inte på någonting och får betala för något jag inte förstår.

– Jag vill kunna bidra till familjen. Det blir att ungarna inte får åka på läger och sådant. Det är ju i och för sig lyxproblem, men vi har haft en ekonomi som tillåtit det tidigare. Det är hårt att barnen får betala.

"Kamp att överleva dagen"

Under många år jobbade Ann Reijhell som kundmottagare på ett bilföretag, men lider sedan 2006 av svår utmattningsdepression.

– Jag bara lade mig ner. Jag hade jobbat mycket, varit aktiv i Hem och skola, fotboll och annat. När alla andra sa ”hjälp jag kan inte sova”, såg jag en tidsvinst och städade om nätterna. I två år sov jag tre timmar per natt och det håller ju inte. Men jag tänkte alltid att det bara är arbetsskygga människor som går in i väggen.

Hur ser du på framtiden nu?

– Just nu ser jag inte alls på framtiden. Det är en kamp att orka överleva dagen.

När regeringen kom med arbetslinjen och hon skulle få arbetsintroduktion från Arbetsförmedlingen under tre månader var Ann Reijhell var peppad.

– Ja, nu ska jag arbetsträna, tänkte jag. Men jag kraschade. Dels att få inkompetenskänslan att man inte klarar något, och dels arbetsoförmågan. Det var knäckande.

Obegripligt för överläkaren

Ann Reijhells läkare är överläkare i psykiatri, och för honom går inte Anns fall att misstolkas.

– Han förstår ingenting. Försäkringskassan hänvisar till att mitt sjukintyg inte är tillräckligt tydligt. Men när jag läser det så blir jag så ledsen, för det är svårt att ta in och acceptera att jag är så pass sjuk. Min läkare skrev ett kompletteringsintyg, och för honom var det otroligt att det inte gick igenom.

Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, säger till Ekot:

– Det jag kan bekräfta att av den grupp som lämnade sjukförsäkringen efter övergångsreglerna 2009, så är det ungefär 700 stycken som har hamnat i den här sitsen.

"Vet inte varför hon inte går till jobbet"

Johan Stuart, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, uppger till Aftonbladet att ansvaret för personer som Ann Reijhell inte ligger under socialdepartementet:

– Vårt uppdrag omfattar dem som befinner sig i sjukförsäkringen. Den här personen är ju inte sjukförsäkrad. Och om det är så att man har synpunkter på varför hon inte erhåller ersättning från Försäkringskassan, så hänvisar vi till Försäkringskassan. Men den här personen har ju ett jobb. Jag vet inte varför hon inte går till jobbet.

Enligt hennes läkare är hon inte arbetsför.

– Ulf har ju inte gjort någon bedömning av henne. Vi vet inte om något i hennes fall stämmer. Men vi för just nu ett arbete för att ingen ska falla mellan stolarna, säger Johan Stuart.

Vilka åtgärder vill ni sätta in?

– Vi vill bland annat tidigarelägga och förlänga arbetslivsintroduktionsperioden, så att den inleds redan ett år efter sjukskrivningen. Dessutom vill vi ta fram verktyg för att få en likadan bedömning mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, så att de inte bedömer samma person på olika sätt.

I dag debatteras sjukförsäkringen i riksdagen.