Nyheter

Misstänks för terrorbrott – igen

Av: 

Camilla Sundell

Anders Munck

David Levin

NYHETER

Munir Awad häktades tillsammans med två andra i Danmark

Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30, och Mounir Dhari, 44, häktades klockan 11.25 – misstänkta för försök till terrorbrott i Köpenhamn.

Samtliga nekar till anklagelserna.

Munir Awad var 2009 fängslad i Pakistan tillsammans med Mehdi Ghezali, misstänkt för terrorverksamhet.

Men misstankarna avskrevs.

Munir Awad.
Munir Awad.

Tingsrätten i Glostrup spärrades av och poliser med automatvapen kontrollerade alla besökare inför morgonens häktningsförhandling.

Klockan 09.30 fördes Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30, och Mounir Dhari, 44, in i rättssalen. De såg sammanbitna ut och hade med sig tolkar.

– De misstänkta var klädda i vardagliga kläder, byxor och tröja eller t-shirt, säger Aftonbladets reporter Anders Munck som bevakade förhandlingarna i tingsrätten.

Maskingevär och pistol

Munir Awad har tidigare varit misstänkt för terrorverksamhet i Pakistan. Han greps tillsammans med Mehdi Ghezali, sin flickvän och parets då tvåårige son av pakistanska myndigheter 2009. Efter 43 dagar som frihetsberövade släpptes svenskarna, misstankarna avskrevs och de återvände till Sverige.

Ghezali är mest känd för att under två år suttit fängslad hos amerikanska militären på Guantanamo.

Häktningsförhandlingarna genomfördes i dag bakom stängda dörrar. Press och andra åhörare fick vänta utanför rättssalen på besked.

Klockan 11.25 begärdes Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dhari häktade för bland annat försök till terroristbrott och olaga vapeninnehav.

– Brottet mot vapenlagen gäller innehav av ett maskingevär och en pistol med ammunition till båda vapnen, säger Aftonbladets reporter Anders Munck.

Enligt danska Ekstra Bladet har polisen hittat en 9 millimeters pistol med 36 skarpa patroner och ett maskingevär med tillhörande ljuddämpare och 72 skott. Den danska säkerhetpolisen, PET, vill inte ge någon närmare information men bekräftar fynden för Ekstra Bladet.

Isolerade

Åklagaren Lykke Sörensen säger till Aftonbladet att de misstänkta är häktade i fyra veckor.

– De första veckorna kommer de att vara isolerade, säger hon.

Enligt Lykke Sörensen kan man inte utesluta att fler personer kommer att gripas.

Är det är en del av ett större terroristnätverk?

– Det kan jag inte uttalas mig om.

I dag häktades även Sahbi Zalouti, 37, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

26-åringen, som också greps av dansk säkerhetspolis, släpptes på fri fot i dag. Misstankarna mot honom kvarstår.

Här är de misstänkta

Totalt greps fem personer av dansk och svensk säkerhetspolis i går.

Fyra av de misstänkta bor i Sverige, av dessa är tre svenska medborgare.

Tre av de misstänkta som häktades i dag vid tingsrätten i Glostrup:

Monuir Dhahri, 44. Tunisisk medborgare bosatt i Sverige. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en lägenhet på Mörkhöjvej.

29-årige svenske medborgaren Munir Awad, född i Libanon. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en lägenhet på Mörkhöjvej.

30-årige svenske medborgaren Omar Abdalla Aboelazm, okänt ursprungsland. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en lägenhet på Mörkhöjvej.

En Sahbi Zalouti, 37, svensk medborgare född i Tunisien. Greps av Säpo i Stockholm. Häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

En av de misstänkta släppt:

En 26-årig irakisk asylsökande boende i Danmark. Den enda av männen som bor i Danmark. Greps av dansk säkerhetspolis vid Hedelyparken i Greve. Mannen är nu släppt, men misstankarna mot honom kvarstår.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter