”Har stor respekt för hur Aftonbladet hanterat det här”

Hovets presschef: Drottningen upplevde att hon var trängd

Drottningens fall i New York i samband med att hon fotograferades av Aftonbladet var en olycklig engångsföreteelse.

Det anser hovets presschef Bertil Ternert som under onsdagen gästade redaktionen för att diskutera händelsen i Debatt Live med Karin Magnusson.

Bertil Ternert och Jan Helin diskuterade händelsen med Silvia i onsdagens Debatt-Live på aftonbladet.se.
Bertil Ternert och Jan Helin diskuterade händelsen med Silvia i onsdagens Debatt-Live på aftonbladet.se.

Drottning Silvia mår efter omständigheterna bra och kommer enligt hovet att kunna fullfölja sina uppdrag den närmaste tiden.

Det var i måndags som drottningen ramlade på en trottoar i New York i samband med att Aftonbladets fotograf ville ta en bild. Händelsen har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och i våra grannländer.

På Aftonbladets redaktion

Under onsdagen gästade hovets presschef Bertil Ternert Aftonbladets redaktion för ett direktsänt samtal om händelsen.

– Drottningen upplevde att hon var trängd i situationen och försökte att ta sig till en väntande bil, det var då hon ramlade över en sopsäck, säger Bertil Ternert.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin beklagar händelsen och säger att tidningen har en mycket tydlig policy för hur kungafamiljen ska bevakas och när det är okej att ta en bild.

– Vårt arbetssätt vid den här typen av situationer kan egentligen formuleras enkelt: Frågan är fri, respektera alltid svaret. I det här fallet har fotografen, så vitt jag kunnat förstå, inte respekterat svaret, säger Helin.

– Det är helt och hållet mitt ansvar. Det är jag som har brustit i instruktionerna till fotografen.

”En engångsföreteelse”

Enligt Bertil Ternert upplever drottningen sällan några problem med att bli fotograferad, varken av press eller privatpersoner.

– Drottningen är en person som har ett gott förhållande till fotografer och har i alla sammanhang försökt att diskutera med fotografer och ställt upp. Det här var en engångsföreteelse.

Bertil Ternert har tidigare sagt att drottningen blev utsatt för ett ofredande av Aftonbladets fotograf, men det är ordval han nu tonar ner.

– Begreppet ofredande använde jag för att beskriva att drottningen kände att hon inte kunde välja den utgång hon hade tänkt ur butiken. Juridiskt sett vet jag inte var händelsen hamnar.

Bertil Ternert säger att han har stor respekt för hur Aftonbladet har hanterat ärendet.

Publisert: