Uppgifter: Gaddafi kan få gå i exil

Av: Erik Olsson

Publicerad:

Flera länder i den internationella koalitionen öppna för att låta Gaddafi fly landet uppger The Times.

Den libyske ledaren kan få exil, enligt The Times.
Den libyske ledaren kan få exil, enligt The Times.

Gaddafi kan ges möjligheten att gå i exil.

Enligt uppgifter i brittiska The Times ska flera länder i den internationella koalitionen vara öppna för att låta diktatorn fly landet.

Storbritanniens och Frankrikes officiella hållning har hittills varit att den Gaddafi ska ställas inför den internationella domstolen i Haag. Men nu uppger The Times källor att bägge länderna är beredda till en uppgörelse där Gaddafi tillåts lämna Libyen utan att åtalas.

Italien och Spanien stöder uppgörelse

Även Italien uppges stödja en sådan uppgörelse och Spanien utrikesminister Trinidad Jimenez menar att låta Gaddafi gå i exil är en utväg som är juridiskt möjlig.

– Gaddafi har inte blivit formellt anklagad eller efterlyst. Därför kan det juridiskt sett fortfaranade vara genomförbart, säger hon till tidningen El Pais.

Det är dock oklart hur länderna i den Afrikanska unionen kommer reagera om den Nato-ledda koalitionen ingår ett sådant avtal med den libyske diktatorn.

Bildt utesluter exil i Sverige

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger sig inte känna till att några diskussioner om detta ska ha förts. Att Gaddafi skulle få exil i Sverige håller han för fullständigt omöjligt, skriver TT.

– Det saknar varje form av aktualitet, säger Bildt enligt nyhetsbyrån.

En inte alltför vågad prognos är att en internationell brottmålsdomstol i Haag så småningom kommer fram med ett åtal mot Gaddafi, enligt utrikesministern.

– De arbetar med hans fall. Skulle det leda till åtal ställs han inför rätta i Haag, säger han.

Publicerad: