Nya uppgifter om Bildt

NYHETER

Satt i Lundins styrelse när beslut om Etiopien fattades

Nu kommer nya uppgifter som tyder på att Lundin Petroleum hade verksamhet i Etiopien under tiden som Carl Bildt satt i bolagets styrelse.

Något han nekade till i en intervju i TV-programmet Skavlan.

Foto: Carl Bildt.

Lundin Petroleum undertecknade 2006, innan Bildt avgick ur styrelsen, prospekteringslicenser i Etiopien. Detta framgår enligt Sveriges Radios Ekoredaktion av en niomånadersrapport från bolaget som omfattar händelser mellan januari och september 2006.

Carl Bildt avgick ur styrelsen först den 18 oktober samma år.

Redan 2005 gjorde företaget en undersökning av förutsättningar för att starta verksamhet i Etiopien när det gällde miljö och mänskliga rättigheter, en så kallad CSR-rapport. I ett mejl till Ekoredaktionen skriver företaget:

"Så som för varje land så undersökte Lundin Petroleums ledning CSR-aspekterna av att bedriva verksamhet i Etiopien och styrelsen informerades om detta".

Bildt glider

Ändå fortsätter Bildt i en intervju med Eko att glida på svaret om han var med och fattade beslut om verksamheter angående Etiopien under sin tid i styrelsen.

– Med verksamhet menar man normalt att borra efter olja och det handlade det inte om i det här fallet, säger Bildt. Och något sådant handlade det inte om.

Bildt hävdar också att CSR-studier var något Lundin gjorde rutinmässigt för ett större antal länder runtom i världen där det kunde tänkas finnas olja. Om han informerade om en sådan för just Etiopien minns hans inte.

Gång på gång ställer reportern frågan till Bildt om han satt i styrelsen när beslut fattades om Etiopien och varje gång glider Bildt på svaret, hänvisar till tidigare svar eller till företaget.

I Skvalan svarade Bildt mycket bestämt nej på frågan om det inte var så att Lundin eller dotterbolag till Lundin hade verksamhet i Etiopien under hans tid i styrelsen.

De två fängslade svenska journalisterna tog sig in i Ogaden-provinsen i Etiopien just för att granska följderna av oljeprospekteringen för lokalbefolkningen.