Alla överklaganden har avslagits

Troy Davis avrättas vid 01, svensk tid

Troy Davis, 42, har bara timmar kvar att leva.

Under onsdagen har försvarsadvokaterna kämpat med att få avrättningen stoppad – men alla överklaganden har avslagits.

Nu samlas hundratals människor utanför fängelset för att visa sin avsky mot dödsdomen.

AVRÄTTAD Troy Davis satt på dödsavdelningen i Georgia i 20 år och avrättades i morse. Trots att sju av nio vittnen i hans fall tog tillbaka sina utsagor.
AVRÄTTAD Troy Davis satt på dödsavdelningen i Georgia i 20 år och avrättades i morse. Trots att sju av nio vittnen i hans fall tog tillbaka sina utsagor.

Klockan ett natten mot torsdag svensk tid ska han avrättas.

Under natten, och hela onsdagen har protester pågått över hela USA och i delar av Europa mot att hans dödsdom kommer att genomföras.

Försvarsadvokaterna ägnade onsdagen åt att försöka stoppa avrättningen. Men alla försök misslyckades, och deras överklaganden avslogs.

Nu ser allt hopp ut att vara ute. Troy Davis kommer att avrättas i natt.

Protestmarsch genom Atlanta

Demonstranter höll upp vädjande skyltar: "Troy Davis – det finns fortfarande tid att stoppa hans avrättning" och skanderade "Stoppa dödsstraffet", utanför Georgias benådningsnämnd i Atlanta.

Flera höll händer och sjöng "We shall overcome".

Omkring 500 personer deltog i en protestmarsch från Atlantas centrum till Ebenezer baptistkyrka. I kyrkan deltog Troy Davis syster Kim Davis i en bönestund för brodern.

Även i Rom och Paris hölls demonstrationer, rapporterar AP.

Timmarna innan domen ska verkställas har hundratals människor samlats utanför fängelseportarna.

Sju vittnen har ändrat sig

Sedan rättegången har vittne efter vittne tagit tillbaka sina uppgifter. I dag är det bara två av de nio vittnena som vidhåller att Davis dödade polismannen. Det ena av de båda kvarvarande vittnena har av flera personer dessutom utpekats som den verklige mördaren.

– Om jag visste vad jag vet nu skulle Troy Davis inte befinna sig i dödscell, har den tidigare juryledamoten Brenda Forrest sagt till CNN.

Används för att avliva djur

Under sina 20 år på dödsavdelningen i Georgia Diagnostic and Classification Prison har Troy Davis överlevt tre dödsdagar: först skulle han dö 17 juli 2007, sedan 23 september 2008 och slutligen 27 oktober 2008.

Onsdagen den 21 september klockan sju på kvällen lokal tid ska giftet pentobarbital — som svenska veterinärer använder för att avliva djur — injiceras i hans blodomlopp.

Dagen innan skickade Troy Davis själv ett meddelande, via Amnesty International:

– Kampen för rättvisa slutar inte med mig. Kampen är för alla Troy Davis som har funnits innan mig, och för alla dem som kommer att komma efter mig. Jag är vid gott mod, jag ber och jag känner lugn. Men jag kommer inte att sluta kämpa förrän jag tar mitt sista andetag, skriver han.

Påven kämpar för hans sak

Genom åren har stödet för att Davis ska slippa dö och få en ny rättegång bara ökat. I dag kämpar en lång rad kända personer för hans sak. Förre presidenten och Georgia-guvernören Jimmy Carter, påven Benedictus XVI, Nobelpristagaren Desmond Tutu och dödsstraffsförespråkaren och förre FBI-chefen William S Sessions är bara några av dem.

På internet cirkulerar flera upprop, till exempel en särskild Facebook-sida och ett Twitter-flöde, som syftar till att rädda Davis. Och i torsdags lämnade Amnesty International tillsammans med NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) in 660 000 namnunderskrifter till Georgias överklagandenämnd.

– Det är en modern lynchning om det genomförs, har Edward DuBose, NAACP-ledare i Georgia, tidigare sagt.

"Rättvisan segrat"

Den mördade polismannens mamma Anneliese MacPhail säger:

- Det här var vad vi ville, och det här är vad vi fick. Vi ville få det överstökat, och att han ska få sitt straff.

Polismannens dotter Madison var ett år när han mördades 1989. Sonen Mark var då nyfödd. Sonen säger i dag:

- Äntligen har rättvisan segrat för min far.

Publisert: