Nyheter

Murdoch: Jag avgår inte

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Rupert Murdoch har inga planer på att avgå. Det framkom under dagens utfrågning av honom och hans son James.

– Jag tror att jag är den bäst lämpade för att reda ut det här, säger Rupert Murdoch.

Efter tisdagens utfrågning att Rupert Murdoch och hans son James i det brittiska parlamentet står det klart att de två inte hade kontroll över sin tidning, News of the World. Många av frågorna kunde de helt enkelt inte svara på – och mycket av det som framkommit om avlyssningarna visste de ingenting om.

– Det som hände på News of the World var fel. Både jag och min far har bett om ursäkt. Det är allvarliga anklagelser, säger James Murdock.

Enligt James har han heller ingen vetskap om att det ska förekomma avlyssningar – eller misstankar om avlyssningar – mot några av mediajättens andra tidningar.

På frågan om det verkligen är det möjligt att de ansvariga cheferna inte visste någonting om vad som föregick på tidningen, de rapporteras bland annat ha haft gatekeepers som skyddade tidningen från utredarna och dylikt.

– Jag vet inte. Jag kan inte svara på det på grund av polisutredningen. Men det är viktigt att vi får veta vad som pågick, svarar Rubert Murdoch.

James Murdoch berättar att han har fått se delar av det material som hittades vid internutredningen; främst epost och olika dokument.

– Jag höll med rådgivarna om att det här var något som vi borde polisanmäla, säger han.

Utreder i samarbete med polisen

Det är en pressad Rubert Murdoch som förhörs. Flera gånger avbryter han utfrågningen för att berätta om sitt företag, och hur förödmjukande han upplever skandalen.

Att de skulle vara skyldiga till att ha blundat för de bevis för oegentligheterna som fanns, nekar Rupert Murdoch till.

– Det har vi aldrig gjort oss skyldiga till, säger han.

Lade ner på grund av anklagelserna

– Vi skämdes över vad som hade hänt, och tyckte att det var bäst att lägga ner, säger Rupert Murdoch om nedläggningen av tidningen när anklagelserna blivit offentliga. Han nekar till att motivet ska ha varit ekonomiskt.

Beslutet om att lägga ner kommer efter en diskussion mellan Rubert och James, som sedan kallade samman ledningen för att få deras stöd i saken.

Rupert Murdoch berättar att någon utredning aldrig gjordes efter att Rebekah Brooks informerat dem om att poliser hade fått betalt för att lämna uppgifter till tidningen, varför vet han inte.

Några uppgifter om att drabbade och anhöriga från 9/11 ska ha avlyssnats hävdar Rupert att han inte har sett.

Pratar med chefer en gång i månaden

Rubert Muroch äger så många tidningar att han inte har kontroll över alla, berättar han. Han hade bara kontakt med tidningens chefredaktör ungefär en gång i månaden. Trots detta var chefredaktören Rebekah Brooks någon han hade stort förtroende för.

– Jag trodde på henne och litade på henne. Jag litar fortfarande på henne, säger Rupert angående varför han inte genast accepterade Rebekah Brooks avskedsansökan.

Chockad över Milly Dowler

Rupert berättar att han fick veta om delar av de kriminella aktiviteten på företaget först för två veckor sedan.

– Jag var chockad, bestört och skämdes av fallet med Milly Dowler, säger Rupert Murdoch.

Rupert anser inte att han bär ansvaret för avlyssningsskandalen; det är de människor han har litat på, och kanske i sin tur de människor som de har litat på, som bär ansvaret, säger han.

– Jag är inte ansvarig, säger han.

I ett uttalande som han läste upp som avslutning av förhöret betonar han hur fel det är att lyssna av människor telefonsvarare och betala poliser för information.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert: