Gaddafi: ”Jag går på gatorna – inkognito”

Av: Staffan Dickson, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt meddelande i syrisk tv

1 av 2 | Foto: Foto: AP
IN I DET SISTA Muammar Gaddafi lovade i natt att kämpa in i det sista.”Det är döden eller seger över rebellerna”, sa han till arabisk tv i natt. Och tidigt i morse uppgavs regeringsstyrkorna ha slagit tillbaka mot rebellerna med missiler och granater.

Han är världens mest jagade man.

Men Muammar Gaddafi går på Tripolis gator som en vanlig man – säger han själv i alla fall.

– Jag gick inkognito, utan att någon såg mig, och jag skådade vår ungdom som är redo att försvara staden, säger Gaddafi i ett inspelat meddelande till den syriska tv-kanalen Arrai Oruba.

Födelsestaden Sirte, södra Libyen, bunkrar under Tripoli, tunnlar under andra delar av Libyen, Sydafrika, Vitryssland.

Det är bara några av de platser där Muammar Gaddafi, världens mest jagade man, har misstänkts befinna sig.

Men enligt huvudpersonen själv går han runt på gatorna som vem som helst.

"Gick inkognito"

– Jag gick inkognito, utan att någon såg mig, och jag skådade vår ungdom som är redo att försvara staden, säger Gaddafi i ett inspelat ljudmeddelande till den syriska tv-kanalen Arrai Oruba.

Gaddafi uppmanade även folket att rensa bort "råttorna" i staden. Däremot gick han inte in på när han skulle ha tagit sin promenad.

Sent i natt kom de första livstecknen från Muammar Gaddafi sen rebellerna invaderade Tripoli natten mellan söndag och måndag.

Enligt den arabiska tv-kanalen al-Orouba säger han att tillbakadragandet från militärlägret Bab al-Aziziyah var ett ”taktiskt drag”, uppger Sky News.

Den försvunna diktatorn hävdar också att högkvarteret, som ligger i södra Tripoli, drabbats av totalt 64 bombattacker från Natos stridsflygplan och svor vid att det var ”döden eller seger över rebellerna” som gäller.

Gaddafi höll tal

Enligt al-Orouba har Gaddafi dessutom hållit tal till Libyens invånare via en lokal radiostation efter tillbakadragandet från sitt högkvarter.

Varifrån han meddelade sig med den arabiska tv-stationen är fortfarande okänt och sent i natt fortsatte jakten på den försvunna diktatorn.

Gaddafiregeringens talesperson Moussa Imbrahim uppgavs i natt säga till tv-kanalen att de regeringstrogna styrkorna har utrustning och medel som gör att Muammar Gaddafi kan stå emot rebellerna i månader och till och med år.

Han hotar också rebellernas övergångsråd med fortsatt våldsamma sammandrabbningar om de genomför sina planer på att flytta sitt styre från Libyens andra stad Benghazi till Tripoli:

– Libyen kommer att förvandlas till vulkaner, lava och eld.

Redo att slå tillbaka

Tv-kanalen Al-Jazeera uppger att regeringsstyrkorna ringats in i fickor i staden.

Men enligt rapporter i morse blossade striderna i Tripoli upp igen. Al-Sour-vägen ska ha blivit bombarderad av missiler och granater från Gaddafistyrkor.

Och tidigt i morse sa Gaddafiregeringens talesperson Ibrahim Moussa att de snart är redo att slå tillbaka.

– Det finns 12 000 klanmedlemmar som samlas nu för att koordinera och de klanerna som omger Tripoli, de frivilliga kommer att röra sig in i Tripoli och de kommer att strida.

Inom två, tre dagar, ska regeringsstyrkorna ha tagit tillbaka staden:

– Jag tror inte att rebellerna kommer att ha en chans i den striden för de har inte resurserna att göra det.

Tidigt i morse uppgav TT att Nicaraguas regering erbjuder Gaddafi politisk asyl.

Publicerad: