Minst 6000 döda

avSofi Tagesson, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Gaddafi flygbombar
rebellerna i Brega

Minst 6 000 människor har dött under revolutionen i Libyen, enligt en människorättsorganisation.

Och blodbadet verkar långt ifrån över.

Libyskt stridsflyg släppte bomber över rebellerna i staden Brega under onsdagseftermiddagen.

Vid tre-tiden på eftermiddagen hördes flera kraftiga explosioner i Brega. Enligt al-Jazira har libyskt stridsflyg attackerat staden med minst två bomber. Bomberna slog ner i närheten av ett universitet, där Gaddafis stykor och rebellerna utkämpade hårda strider.

Anfallet kom samtidigt som Gaddafi avslutade ett långt tal i Tripoli, där han bedyrade att ”inte en enda kula avlossats” mot hans motståndare.

Människorättsorganisationen Libyska människorättsunionen uppger för AFP att minst 6 000 människor har dött i de senaste veckornas strider.

Staden vacklar

Staden Brega ligger i östra Libyen nära Benghazi, som är rebellernas huvudsakliga fäste.

Brega har under dagen pendlat mellan att kontrolleras av rebellerna och Gaddafi.

I gryningen på onsdagen gick Gaddafis styrkor till anfall mot hamnstaden. De överraskade rebellerna och tog kontroll över flygplatsen och ett oljeraffinaderi. Senare på dagen gick rebellerna till motattack och tvingade Gaddafis styrkor att retirera.

Minst sex människor ska ha dött i striderna, enligt AP.

Anfallet mot Brega och närliggande städer är det första tecknet på en samlad motattack från Gaddafis styrkor i östra Libyen. Oppositionen har haft kontroll över de delarna sedan över en vecka tillbaka.

Bombningar i Ajdabiya

I västra Libyen har Gaddafis styrkor haft större framgång. De båda städerna Gharyan och Sabratha, båda nära Tripoli, ska ha återtagits av militären.

Fyra explosioner hördes i Tripoli i dag på morgonen. Rökpelare syntes över staden. En tankbil ska ha exploderat, men vad den explosionen beror på är inte klarlagt.

Strider förekom i flera andra städer på onsdagen. Bland annat i Misrata, öster om Tripoli.

– Misrata är nu helt befriat från Gaddafis regim. Men det finns några anhängare kvar i stadens ytterområden där det förekommer en del sammandrabbningar, säger en rebell i staden.

Amerikanska fartyg på väg

Två amerikanska landstigningsfartyg har passerat genom Suezkanalen och ut i Medelhavet på väg mot Libyen. Fartygen, USS Kearsarge och USS Ponce har både trupper och heliokoptrar ombord, men har inga order att ingripa i striderna. Vita huset har sagt att förflyttningen av fartyg närmare Libyen är en förberedelse för möjliga humanitära insatser, men har inte uteslutit ett militärt ingripande.

Frankrike kommer att skicka flygplan med stor lastkapacitet och ett fartyg för att transportera hem 5 000 egyptier som flytt från Libyen över gränsen till Tunisien, uppger det franska utrikesdepartementet enligt AFP.

Publicerad: