Nyheter

Annie Lööf vill ta plats i regeringen

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Valberedningen föreslår Annie Lööf, 28, som ny partiledare för Centerpartiet.

Och hon klargör direkt att hon vill bli minister.

– Partiordföranden ska sitta i regeringen, säger hon till Aftonbladet.

Hon bor i Värnamo. Hon är riksdagsledamot, vice gruppledare i riksdagsgruppen och ekonomisk-politisk talesperson. Hon beskriver sig som "en grön, liberal smålänning med en innerlig tro på den enskilda människan, företagsamheten och miljön".

Nu förslås Annie Lööf bli Centerpartiets nya partiledare.

Utmaning vända opinionen

Allt pekar på att Centerstämman kommer att följa valberedningens förslag och rösta fram Annie Lööf som ny ledare, under stämman i Åre 22-25 september.

24 av de 27 partidistrikten har nämligen redan deklarerat att de vill se henne som Maud Olofssons efterträdare.

Annie Lööf tog under presskonferensen på riksdagen upp att en stor utmaning är att vända partiets trend med vikande opinionssiffror och minskat antal medlemmar.

Ångrar inte högerförslag

Annie Lööf har tidigare lagt fram kontroversiella och högervridna förslag, som att Sverige bör gå med i Nato och att Sveriges radio och Sveriges television bör säljas ut. På frågan om hon ångrar förslagen, säger hon:

– Jag ångrar inget förslag. Det var en tid och i ett sammanhang som jag befann mig i då. Även Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har haft radikala idéer i sin ungdom, som de reviderat i dag.

Hon ändrar sig inte heller när det gäller att avskaffa vårdnadsbidraget.

– Personligen anser jag att det bör avskaffas. Men jag är villig att kompromissa, och för Kristdemokraterna är det en viktig fråga, säger Annie Lööf.

"Ska sitta i regeringen"

När Aftonbladet får en intervju med Annie Lööf efter presskonferensen beskriver hon sin första tanke efter att ha fått reda på valberedningens beslut i går:

– Jag blev så oerhört stolt och glad över det breda förtroende som finns finns för mitt ledarskap. Det är både en oerhörd utmaning men också en kittlande möjlighet.

Vilken är den viktigaste förändring du vill genomföra?

– Om jag blir vald till partiordförande om tre veckor handlar det om två saker. Det ena är ett breddat ledarskap, med flera personer som får ikläda sig nationella plattformer. Sedan handlar det om ett partiprogramarbete där medlemmar runtom i Sverige får lägga grunden för Centerpartiets politik.

Kommer partiets politik bli mer vänster eller höger med dig som ledare?

– Politiken kommer varken vridas åt höger eller vänster, utan bara framåt. Vi kommer att forma en politik som går hem bland väljarna ute i landet.

Du har tidigare i dag pratat om att ett av Centerpartiets stora problem har varit otydlighet. Hur går det breddade ledarskapet ihop med ökad tydlighet?

– Partiet behöver flera nationella företrädare som är kända för svenska väljare, och som är duktiga på att föra fram Centerpartiets budskap

Riskerar inte breddningen att bli mindre tydlig?

– Nej det handlar om att bottna i traditionella centervärderingar med tydlig grund.

Vill du bli minister?

– Jag tycker att Centerpartiets nästa partiordförande ska sitta i regeringen.

Hur ser du på att Maud Olofsson vill sitta kvar som näringsminister?

– Nästa partiordförande har möjlighet att forma sitt lag för framtiden. Personen som får leda Centerpartiet kommer att börja det arbetet efter att man blivit vald.

Och om det är du som blir vald?

– Då kommer jag att börja fundera på de frågorna när jag blivit vald.

Du har tagit upp att Centerpartiet varit för lojala och inte profilerat sig under samarbetet med Alliansen. Vad är största skillnaden mellan er och Moderaterna?

– Framförallt har ju vi en företagsam profil. Vi driver sänkta arbetsgivaravgifter för att få fler anställda runtom i landet. Vi står för en grön profil och miljöpolitik. Vi har också en politik med socialt patos där vi värnar om de allra mest utsatta i samhället. Jag skulle säga att de tre punkterna är vad som skiljer sig mest mot Moderaterna.

Men moderaterna säger ju också att de värnar om företag, miljö och de mest utsatta. Hur skiljer ni er konkret?

– Skillnaden är nog vad man driver i förhandlingarna, tror jag. Vi har varit en väldigt offensiv kraft för att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagare runtom i landet och en offensiv kraft i den klimat- och engeriöverenskommelse som man kommit fram till och vi för en tydlig politik för att hjälpa de allra mest utsatta i samhället.

Vad ska du göra i kväll?

– Då är det nog fortsatta intervjuer och sedan ska jag hem och umgås med min man.

Vad ska ni göra?

– Ja, vi ska nog bara umgås.

”Nu måste Centern tuffa till sig rejält”

Räcker det att byta partiledare för att rädda ett parti i kris? Nja, säger statsvetaren och partiledarexperten Jenny Madestam. Viktigast är att väljarna vet vad partiet står för.

Läs frågor och svar i chatten nedan. /Karin Magnusson

Fakta/Annie Lööf

Namn:

Annie Lööf (tidigare Johansson)

Ålder:

28 år

Födelseort:

Maramö utanför Värnamo

Bostadsort:

Värnamo

Sysselsättning:

Riksdagsledamot sedan 2006 samt Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Uppdrag:

Ledamot av Centerpartiets partistyrelse.

Ordförande för partiets nationella eftervalsanalys.

Intressen:

På min fritid är det viktigt för mig att koppla av och vara ledig, det sker bäst genom långa promenader, tid med familjen och vännerna och att läsa böcker.  Jag hämtar kraft och inspiration i skogen, vid vattnet, i skidbacken – i naturen helt enkelt.

Källa: Annie Lööfs blogg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: