Nyheter

MVG-maskinen Annie: ”Jag har alltid varit en ambitiös flicka”

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Underbarnet som ville bli målvakt tar över Centerpartiet:Vi är mest otydliga i svensk politik

STJÄRNAN Annie Lööf, 28, presenterades i går som valberedningens förslag till ny Centerordförande efter Maud Olofsson. I september kommer hon att bli en rekordung partiledare för ett parti som backat i fyrtio år. ”Vi har åkt berg- och dalbana i opinionen eftersom vi har varit otydliga”, säger Annie.
STJÄRNAN Annie Lööf, 28, presenterades i går som valberedningens förslag till ny Centerordförande efter Maud Olofsson. I september kommer hon att bli en rekordung partiledare för ett parti som backat i fyrtio år. ”Vi har åkt berg- och dalbana i opinionen eftersom vi har varit otydliga”, säger Annie.

Hon ville bli fotbollsstjärna och hade MVG i alla ämnen.

Nu ska underbarnet Annie Lööf, 28, rädda Centern.

– Jag har alltid varit en väldigt ambitiös flicka, säger hon.

Annie gifte sig i somras.

Med ett förkrossande stöd i Centerrörelsen presenterades Annie Lööf i går som valberedningens förslag till ny ordförande efter Maud Olofsson. I slutet av september blir hon rekordung partiledare, minister och Centerns tredje kvinnliga ordförande.

I somras fyllde Annie, född Johansson, 28 år. Sedan dess har hon gift sig, åkt på bröllopsresa, begravt sin svärmor, kampanjat för att bli ny partiledare och tagit jur kand-examen vid Lunds universitet.

– Det har hänt väldigt mycket i mitt liv den senaste månaden.

Varför vill du bli Centerledare?

– För att leda förnyelsen av Centern. Jag ser en enorm potential i våra traditionella värderingar om trygghet, frihet och hållbarhet.

Du blir partiledare, minister och medlem i regeringens inre kabinett samtidigt. Hur nervös är du?

– Jag var mer nervös inför min presentation av min juristuppsats i går än vad jag var före presskonferensen i dag.

”Det är jag och pappa”

Men du ligger inte vaken på nätterna och tänker ”Herregud, hur ska jag klara det här”?

– Oavsett ålder är det ju alltid en anspänning inför ett nytt uppdrag. Men med den erfarenhet jag har av tunga förtroendeuppdrag i riksdagen tycker jag att det ska bli spännande.

Din pappa är före detta polis och kommunalråd. Är resten av släkten också politiskt aktiv?

– Nej, det är jag och pappa.

Din man, är han aktiv?

– Nej, inte alls. Han är politiskt intresserad och ett väldigt bra bollplank till mig. Men han har aldrig varit partipolitiskt engagerad och är inte medlem i Centern.

Bara dagarna före ert bröllop i somras dog din svärmor. Hur kändes det?

– Vi vakade över henne när jag presenterades som en av de tre kandidaterna till partiledarposten. Hon somnade in tre dagar senare, det vill säga sex dagar före vårt bröllop. Min svärfar gick bort fem månader tidigare. Jag och min man har haft ett tungt halvår. Det är en oerhört stor sorg och saknad.

Du sade tidigare i dag att Centerns situation är alarmerande, att ni backat i fyrtio år. Vad tänker du göra åt det?

– Framgångsreceptet på 1960- och 70-talen, då vi faktiskt var stora både i innerstan och i glesbygden, var att vi bottnade i våra traditionella värderingar. Det var väldigt tydligt att Centerpartiet stod på den enskildes sida, för kretsloppssamhället och för de mest utsatta.

– Sedan dess har vi åkt berg- och dalbana i opinionen eftersom vi har varit väldigt otydliga. Ska vi stärka oss krävs att vi åter bottnar i vårt traditionella värderingar och att vi formulerar skarpa och vassa förslag som går hem oavsett var man bor.

Förr tänkte man på ”Kärnkraft, nej tack” och ”Decentralisera mera” när man tänkte på Centern. Nu tänker man möjligen på Maud Olofsson.

– Vi är, tillsammans med KD, mest otydliga i svensk politik. Landbygdsfrågorna är vår bästa gren. Sedan kommer småföretagande och miljö. På de områdena måste vi bli ännu mer kända. Men också i de sociala frågorna.

”Har gjort mitt bästa”

Du hade MVG i alla ämnen i gymnasiet. Har du alltid varit duktig flicka?

– Ja, jag har alltid varit en väldigt ambitiös flicka som velat prestera när det väl gäller. Jag har fokuserat och gjort mitt bästa i alla mina roller.

– Jag lade ner min själ i att spela fotboll under min skoltid. Jag kombinerade väldigt mycket fotboll med prestationer i skolan.

Vad är du inte så bra på?

– Tittar man på det som jag fick VG i på högstadiet var det musik och teknik.

Vad har du lärt dig av Maud Olofsson?

– Som riksdagsledamot jobbar man ju ofta ensam. Det leder till en ledarstil som jag måste ändra. Jag måste delegera och släppa ifrån mig ansvar.

– Jag är ett litet kontrollfreak. Det måste jag jobba på.

Och det har du lärt dig av Maud Olofsson?

– Nej, däremot har hon sagt att det är viktigt att tillåta sig att ha ett privatliv.

Vill du fortfarande avskaffa Lagen om anställningsskydd och införa platt skatt?

– Det var länge sedan. Jag vill reformera las, det har Centern velat sedan 1970-talet. Som ekonomisk talesperson har jag argumenterat för en plattare skatt. Det ska löna sig för alla, oavsett inkomst, att arbeta.

”Stort fan av Ravelli”

Spelar du fortfarande fotboll i IFK Värnamo?

– Nej, jag satsar gärna 110 procent på det jag gör och jag valde politiken framför fotbollen när jag blev partipolitiskt aktiv 2002.

Favoritspelare?

– Jag är målvakt och var ett stort fan av Thomas Ravelli.

Hemma i Värnamo är de oroliga för att du ska bränna ut dig. Kan du sätta gränser?

– Jag är väldigt duktig på det. Är man trygg i sig själv, medveten om sina begränsningar, och omger sig av ett lag som stöttar och avlastar behöver man inte oroa sig för det.

Lööfs motkandidater Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt föreslås bli förste och andre vice ordförande.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: