Kändisarna i grannfejd

NYHETER

OS-pampen polisanmälde Adaktusson när han började röja sly på allmänningen

Foto: grannfejd Arne Ljungqvist tycker att Lars Adaktussons slyröjning är att betrakta som skadegörelse. Adaktusson håller inte med.

Grävande journalisten Lars Adaktusson bökade i fel mylla.

Då blev det storbråk med grannarna i Stockholms skärgård.

– Vi beslöt oss för att polisanmäla honom, säger OS-pampen Arne Ljungqvist.

Grannsämjan på Blidö i Stockholms skärgård har fått sig en törn. Journalisten och programledaren Lars Adaktusson har under en längre tid röjt sly och tagit bort rötter för att få bättre utsikt.

Helt utan lov.

Marken tillhör nämligen Eknäs Samfällighetsförening och intrånget i naturen har inte uppskattats av medlemmarna i föreningen.

Har pågått i två år

Ordföranden och tillika OS-profilen Arne Ljungqvist såg till slut ingen annan utväg än att polisanmäla Adaktusson.

– Det var upprörda känslor när han grävde upp slyrötter och gamla stenar och planade ut marken. Vi i föreningen beslöt oss för att göra en polisanmälan, säger han.

Enligt en boende i området har föreningen försökt att lösa konflikten under två års tid – utan framgång.

Det som retade grannarna mest var att Adaktusson inte frågade om lov utan bara stövlade ut i grönområdet.

– De var besvikna och förvånade. Att gräva upp mark utan att höra med oss tyckte vi kändes som en skadegörelse, säger Arne Ljungqvist.

Svårsmält

Polisen lade ner utredningen i september – de ansåg inte att Adaktusson bröt mot lagen. Men röjandet i skogen är svårsmält för medlemmarna i föreningen, trots att Ljunqvist kallar det utagerat.

– Medlemmarna anser inte något annorlunda än vad de gjorde förut – att det var ett ingrepp på vår mark. Men föreningen måste rätta sig efter den juridiska processen. Jag anser det utagerat och vi får lägga det här bakom oss, säger Arne Ljungqvist.

Lars Adaktusson vill inte kännas vid någon grannfejd och kallar det hela avslutat.

– En polisanmälan kan vem som helst göra. Det här har gått precis den väg det kan gå. Det har prövats och fått ett utslag – att det som jag har gjort inte är en brottslig handling, säger han.