Bjurman live från Vita huset

Aftonbladets Per Bjurman befinner sig just nu på Pennsylvania avenue, i folkmassorna utanför Vita huset.

– Jag får vara med om en historisk natt här i Washington.

Aftonbladets Per Bjurman rapporterar från Vita huset i Washington.
Aftonbladets Per Bjurman rapporterar från Vita huset i Washington.

– Så fort det här blev känt strömmade folk till Vita huset. Det är mitt i natten nu, klockan är kvart över 1, natten mellan söndag och måndag, och tusentals har samlats och viftar med flaggor. Folk strömmar fortfarande till. De sjunger och skanderar. Det har utbrutit en spontan, jublande folkfest. 

– De skanderar "USA, USA, USA!", Yes we could! Yes we did!". Folk säger "Äntligen!" och "Fuck Usama! Burn in hell!"

Vita huset-personal kikar ut

Siluetter inifrån Vita huset syns från gatan. Personal kikar ut genom fönstren.

– De vill väl troligen se det här som händer just nu utanför.

– Det här är otroligt viktigt för amerikanernas självförtroende. De har fått sin självbild förstörd när de attackerades 11 september - ikväll har den reparerats. De hoppas att detta hjälper dem som förlorat anhöriga i 9/11 till ett bokslut.

Även konservativa hyllar Obama

– Jag pratar med folk som säger att de är konservativa, men som trots det skanderar med i "Yes we did", som en hyllning till Obama.

– Det är framför allt enorma känslor av patriotism som kommer till uttryck.

Kan du se något uttryck för något negativt kring händelsen?

- Inte nu, inte här, inte i natt. Det är en av de stoltaste och gladaste nätterna i USA på väldigt, väldigt länge. Det påminner lite om natten då Obama vann valet. Men då var det bara en sida som firade - nu är alla förenade. Det är väldigt speciellt att få vara med i det här.

– Unga och gamla står tillsammans och sjunger alla patriotiska sånger de har, från nationalsången till God bless America. De är överlyckliga.

Hur länge euforin i sig?

– Det är svårt att säga - men i natt kommer att bli en lång natt. Det har blivit helt galet. Det är en stor natt i USA i natt. Ingen av dem som är här nu kommer att glömma det här.

Publisert: