Erkände – för systern

NYHETER

Andreas, 37, ströp Johanna, 17 – sedan ringde han sitt syskon: Han var iskall, inte ångerfull

Foto: Foto: PRIVAT

Andreas Johansson, 37, lockade Johanna, 17, med modellkontrakt.

Sedan ströp han henne och gick för att dricka kaffe hos sin pappa.

I ett telefonsamtal till sin syster erkände han allt.

– Han var iskall när han pratade, inte ångerfull, berättar hon.

Foto: Foto: PRIVAT
TRÄFFADES PÅ FACEBOOK Johanna trodde att 37-årige Andreas Johansson skulle göra verklighet av hennes modelldröm. I stället ströp han henne på dubbelsängen i sin lägenhet.

Den 19 augusti förra året åkte Johanna, 17, till Växjö med förhoppningen att hennes modelldrömmar skulle besannas.

Över internet hade hon lärt känna Andreas Johansson, 37, från småländska Norrhult. Han lockade med kontrakt och löften om att ingå i hans nya modeföretag. Men allt vara bara bluff.

I stället ströp han henne till döds på dubbelsängen i sin tvåa. Sedan gick han över till sin pappa för att dricka en kopp kaffe.

Nu åtalas han för mord, brott mot griftefriden och ett fall av våldtäkt mot barn 2007.

Redan i oktober 2009 tog Andreas Johansson kontakt med Johanna via Facebook och berättade att han hade en klädbutik och behövde modeller.

Efter flitigt uppvaktande inledde de en relation runt midsommar förra året.

Hade dyra vanor

Andreas Johansson låtsades vara en playboy med dyra vanor. Han köpte champagne, åkte till Åhus och festade och bodde på hotell och hyrde limousine till Johanna och hennes kompisar. Han gjorde allt för att dölja att han egentligen var en snart medelålders och arbetslös man. På två veckor spenderade han hela arvet efter sin döda mamma.

I augusti 2010 genomfördes den sedan länge utlovade modeplåtningen. Efteråt följde Johanna med Andreas Johansson hem för att få sina bilder. Där släckte han hennes liv.

I förhör berättar han hur han efter att ha strypt henne klädde kroppen och bar ner den i hyreshusets källare. Sedan körde han fram sin bil till baksidan av huset och lastade in kroppen.

I Berg, en halvtimmes bilväg bort, dumpade han Johanna femton meter in i skogen.

Sedan ringde han sin syster och berättade vad han hade gjort.

– Han var jätteaggressiv när han pratade. Han slog med kniven överallt. Han skar sig, säger hon i förhör.

Skyllde på Johanna

Systern berättar hur Andreas var helt iskall när han talade om vad som hade hänt. Han var förbannad på Johanna och hotade att ta sitt liv.

– Det är på grund av henne som jag har så mycket skulder, sa han, säger systern.

Systern fortsatte att prata med honom och guidade polisen så att de kunde slå in bilrutan och övermanna honom med tårgasspray.

Andreas Johansson säger själv att det handlar om en urspårad sexlek. Men han kan inte redogöra för vad som hände i lägenheten i Norrhult.

”Hjärnan stänger av”

– Han är tidigare ostraffad och inget tyder på att han tidigare varit våldsam. När en sådan här sak händer oavsiktligt är det inte uteslutet att man drabbas av panik och att hjärnan stänger av, säger hans försvarare Max Ahlgren.

Men åklagare Yvonne Rudinsson delar inte uppfattningen.

– Han har strypt henne efter han har tagit hem henne till lägenheten. Och då är det mord. Det har inte varit frågan om någon frivillig sexlek över huvud taget.