Nyheter

Han satte regeringens säkerhet på spel

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Littorins nätkontakt ”klara86” en grov utpressare: Jag hade kunnat kräva vad som helst

Levde farligt Genom sina sexkontakter på nätet exponerade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sig själv och resten av regeringen för stora risker.
Levde farligt Genom sina sexkontakter på nätet exponerade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sig själv och resten av regeringen för stora risker.

De hittar varandra på ett känt internetforum för sexkontakter.

Han är Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister i svenska regeringen.

Hon kallar sig Klara – men är i själva verket en man på jakt efter nya offer att utpressa.

När man får kontakt med en sådan här man gäller det att intala honom att det finns ett förtroende. Det bygger man upp när man pratar med dem. 25-åringen som använde täcknamnet ”klara86”

Aftonbladet kan i dag avslöja att Sven-Otto Littorin under sin tid som arbetsmarknadsminister i regeringen har haft omfattande sexkontakter på nätet och därmed utsatt sig och Sveriges regering för stora risker.

Om detta sa regeringen ingenting den 7 juli i fjol då Sven Otto Littorin avgick under spektakulära former i Almedalen.

Presskonferensen handlade i stället om privata skäl och att journalister plötsligt blivit för närgångna. En motivbild till arbetsmarknadsministerns avgång två månader före valet som i allt väsentligt bekräftades av statsministern.

Täcknamn: Dangerzone2010

Aftonbladet kan i dag avslöja att bakgrunden till avgången i stället är en av de allvarligaste säkerhetsläckorna i statsrådsberedningen i modern tid. Därtill på ett mycket modernt sätt.

Det handlar om omfattande sexkontakter på nätet som lett till en direkt exponering av Sveriges arbetsmarknadsminister gentemot den undre världen.

Så sent som några dagar före avgången i Almedalen har Littorin haft dessa kontakter.

Under 2010 har han haft sexkontakter med 79 olika personer, enligt hans hemliga adressbok som är kopplad till hans täcknamn ”Dangerzone2010”.

Aftonbladet har genom en källa fått tillgång till hela adressboken och har sökt kontakt med samtliga personer i den. I intervjuer berättar flera av dem om kontakterna.

Dömd för grova bedrägerier

Minst tre av dem är män som utger sig för att vara unga kvinnor. Två av dessa uppger till Aftonbladet att de under en längre tid har livnärt sig på att systematiskt snärja sexintresserade män.

Aftonbladet har lyckats spåra och identifiera en av dem. Mannen som är 25 år gammal har bland annat dömts för grova bedrägerier på internet och narkotikasmuggling. Han har under de senaste åren pressat flera män på pengar, men undgått att bli upptäckt och polisanmäld för detta.

Under löfte om anonymitet har mannen träffat oss.

Under första halvåret 2010 hade 25-åringen flera annonser med unga kvinnor som lockade äldre män med erbjudanden om sex.

Påhittad kvinna

En av fällorna gick under namnet ”klara86”, Klara Johansson. Den påhittade kvinnan hade en profilsida på sexforumet ix.nu. Profilbilden visar en ung mellanblond kvinna som tittar med stora ögon rakt in i kameran.

– Vi möttes i chatten på ix.nu. Efter ett tag kom vi överens om att lägga till varandra på msn och fortsätta kontakterna där, säger 25-åringen.

Varken då eller när vi intervjuade honom visste 25-åringen att det var Sven Otto Littorin som låg bakom profilen.

”Skriver vad de vill höra”

Mannen redogör för hur han har utpressat flera män och lurat dem på pengar för falska sexshower med webbkamera.

– Man skriver ju vad de vill höra, man märker om de är ute efter unga och vad de har för preferenser, säger 25-åringen.

Det börjar ofta likadant. Han sexchattar med männen och försöker få fram faktauppgifter. Så fort de lämnar telefonnummer eller andra spår börjar han kontrollera dem för att hitta deras personnummer. Sedan kartlägger han deras liv, och kontrollerar inkomst, och om de har fru och barn.

– När man får kontakt med en sådan här man gäller det att intala honom att det finns ett förtroende. Det bygger man upp när man pratar med dem, det kan ta någon eller ett par veckor, säger han.

– Då börjar de öppna sig mer och mer, människan fungerar så. När de har öppnat sig en bit så har du ofta det du behöver, du vet vem det är och klämmer åt honom.

25-åringen uppger att han under sina chattar med Littorins profil, Dangerzone2010, talade om att de skulle träffas.

– Han ville ha det på ett visst sätt, säger 25-åringen.

Mannen beskriver också flera detaljer kring kontakterna och vad de kom överens om.

”Hade tjänat stora belopp”

Det blev aldrig något möte och 25-åringen lyckades aldrig få fram Dangerzone2010:s riktiga identitet.

Aftonbladet har först nu under försommaren berättat för 25-åringen att det var Sven Otto Littorin som låg bakom den aktuella adressen.

– Hade jag vetat att det då hade jag tjänat stora belopp. Riktigt stora belopp. En sådan kille är villig att betala vad som helst för att det här skulle tystas ner. Det går ju och kräva hur mycket som helst, det finns inget stopp, säger mannen.

Så nära var alltså Sveriges arbetsmarknadsminister en direkt utpressningssituation.

Aftonbladets kartläggning av Sven Otto Littorins sexkontakter på nätet visar att några som han kommunicerat med utger sig för att vara under 18 år.

I en skriftväxling på kontaktforumet Knullsajten mellan Littorins täcknamn Dangerzone2010 och en som kallar sig ”LindaPinda” den 28 juni 2010 talas om en viss typ av sex.

Erbjuder sommarjobb

Konversationen sker mindre än en vecka innan Littorin avgår. Aftonbladet har inte kunnat utreda den verkliga identiteten bakom LindaPinda. Vi har sökt kontakt med personen bakom, men inte fått något svar.

Under kontakten med LindaPinda kommer dåvarande arbetsmarknadsministern med ett konkret erbjudande:

”Du kanske behöver ett sommarjobb? Extraknäck? Nyfiken? Hör av dig så berättar jag mer.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: