Stort rekord – liten man

Publicerad 2011-06-12

Junrey fyller 18 i dag – och blir världens kortaste man

55 CENTIMETER - OCH MINST AV ALLA Junrey Balawing, från Filippinerna, fyller 18 år i dag. Då blir det fest – och kontrollmätning. För att kunna ta Guinness rekordboks världsrekord som världens kortaste man måste man vara 18 år. Bekräftar de hans längd på 55 centimeter skriver han in sig i historieböckerna.

LONDON. 55 centimeter kort.

Nu går Junrey Balawing, 18, från att vara en ovanlig pojke till att bli världens minsta man.

I dag ska det verifieras av Guinness rekordbok – tre gånger.

Khagendra Thapa Magar, 67 cm, ser ut att tappa sitt korta rekord.

I dag fyller Junrey Balawing 18 år. Det gör att pojken från en liten by i Zamboanga del Norte-provinsen i Filippinerna räknas som man och på allvar kan tävla om världsrekordet om att vara världens kortaste.

Representanter från den världsberömda rekordboken ska redan i dag mäta och kontrollmäta honom tre gånger för att bekräfta de 55 centimeter som gör honom till världens kortaste, skriver Daily Mail. Tills i dag har Khagendra Thapa Magar från Nepal räknats som världsrekordinnehavare med sina 67 centimeter.

”Nu är jag man”

– Det är spännande. Jag är liten, men nu är jag man. Jag har testat öl för första gången, jag gillar det, men jag kan bara dricka lite, säger Junrey inför födelsedagen.

Han slutade växa på ettårsdagen och medan hans tre småsyskon går till skolan har Junrey tvingats stanna hemma hos mamma.

– Han behöver min omvårdnad varje minut. Han kan bara gå med lite hjälp och kan inte stå för länge för då får han ont. Men han älskar när jag säger att han är världens kortaste. Då lyser han av stolthet, säger mamma Concepcion, 37.

Längtar till festen

När Junrey var yngre togs han till läkare i Manila men de krävde motsvarande 15 000 kronor för att vårda honom, mer pengar än pappa Reynaldo, 37, skulle tjäna under en livstid på sitt yrke som smed.

Men Junrey ser ljust på framtiden och sin nyvunna berömmelse:

– Jag vill gifta mig med en vacker kvinna. Jag vet att hon antagligen kommer att vara längre än jag. Och jag längtar till min födelsedagsfest.

Festen är i kväll, med representanterna från världsrekordboken och byns borgmästare tillsammans med Junrey Balawings familj och vänner.