Två familjer utsatta för sprängattentat: ”Tydligt samband”

1 av 5
NYHETER

Familjen som i natt fick sin bil sprängd i Staffanstorp har tidigare utsatts för ett sprängattentat.

Nu kopplar polisen även bilexplosionen till attentaten i samma område som drabbat en annan familj, vid vars radhus en sprängning inträffade natten till måndag.

– Vi ser ett tydligt samband mellan i går och nattens händelser, säger kommunpolis Christer Stålhandske.

Natten mot tisdag sprängdes en bil i stadsdelen Nevisborg i Staffanstorp. Bilen totalförstördes men ingen person skadades och familjen som bor i bostaden där bilen stod parkerad var inte hemma.

– Bilen blev utsatt för skadegörelse genom explosion vid 01.30-tiden i natt. Ett föremål kastades in som detonerade. Det är ingen handgranat, utan nu inväntar vi teknikernas rapport och försöker se vad som orsakat detonationen, säger Christer Stålhandske, kommunpolis Staffanstorp.

Det är inte första gången som ett liknande attentat drabbat familjen.

– De som bor på den aktuella adressen har tidigare blivit utsatta för en liknande händelse. Det var på nyårsafton, säger Christer Stålhandske och tillägger:

– En okänd gärningsman hade då placerat fyrverkerier eller något liknande vid bilen. Det rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse via explosion.

Två familjer utsatta

Natten mot måndagen skedde en annan explosion vid ett radhus i Staffanstorp, hos en annan familj. Också det attentatet var den andra attacken mot familjen på kort tid: även de utsattes för ett dåd på nyårsafton.

Då satte någon eld på deras bil som stod på en parkeringsplats i området.

Nu säger polisen att man kopplar samman attentaten som riktats mot de två familjerna i Staffanstorp.

– Vi ser ett tydligt samband mellan i går och nattens händelse. Vad sambandet är vill vi inte gå in på med anledning av förundersökningen och inte heller vilka detaljer som gör att vi ser ett samband, säger Christer Stålhandske.

Vittnat mot gängmedlem

Medlemmar i familjen som utsattes för sprängattentatet på måndagen, vittnade under förra året mot en kriminell man, som påstods tillhöra det kriminella gänget La Familia. Polisen meddelade under måndagen att man skulle undersöka om explosionerna kan kopplas till rättegången.

– Det är en möjlighet vi självklart tittar på. Men vi låser oss inte vid detta. Det kan även röra sig om något annat, sa Stefan Svensson, förundersökningsledare, då.

Så jobbar polisens bombtekniker 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Skåne