Nyheter

De blir MP:s nya språkrör

Av: 

Anders Munck

Magda Gad

NYHETER

KARLSTAD. Den halvårslånga striden mellan Åsa Romson och Mikaela Valtersson är nu över.

Miljöpartiet har valt Åsa Romson till nytt språkrör, tillsammans med Gustav Fridolin.

– Det känns som att stå med en biljett till en stad man ännu inte besökt, sade Fridolin i sitt tacktal.

Miljöpartiets nya språkrör blir Åsa Romson – mest känd för att vara en av de drivande bakom införandet av tränselskatten i Stockholm, och Gustav Fridolin – som då han valdes in i riksdagen 2002 var Sveriges yngsta riksdagsledamot någonsin.

Valdes i Karlstad

De två valdes nyss på Miljöpartiets partikongress i Karlstad, till partikamraternas stående ovationer.

Fridolin och Romson kom upp till podiet tillsammans. I sina tacktal framhöll båda det positiva med den öppna processen som ledde fram till partiledarvalet. Båda var mycket glada.

– Ni har gett mig det mest hedrade uppdrag jag kan tänka mig, sade Åsa Romson.

– Det känns som att stå med en biljett till en stad man ännu inte besökt. Tack Miljöpartiet, det är skönt att vara hemma igen, sade Gustav Fridolin.

Fridolin störst favorit

Romson och Fridolin efterträder de tidigare språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

Gustav Fridolin har ansetts vara given som nytt språkrör, medan Åsa Romson haft en jämnare kamp med riksdagsledamoten Mikaela Valtersson om den andra ledarposten i partiet. I omröstningen fick Romson 200 röster medan Valtersson fick 59.

Många undrar vad som kommer att förändras i Miljöpartiet under den nya ledningen. Åsa Romson bjöd på en nyhet: Hon säger till Aftonbladet att hon vill införa trängselavgifter i fler städer.

– Det blev en bra lösning i Stockholm och det finns några andra städer, till exempel Göteborg, där det kan bli aktuellt, säger hon.

”Fridolin har stark ställning”

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att Fridolin blir den som enklast lever upp till rollen som nytt språkrör.

– Gustav Fridolin har redan en ganska stark ställning, han är känd bland folk och han har varit smart nog att ägna sig åt något annat än politiken under fyra år. Han är mer än ett underbarn inom politiken. För Åsa Romson är det svårare. För det första är hon inte känd och för det andra har hon inte någon lång rikspolitisk erfarenhet. Men hennes starka sida är att hon är miljörättsjurist och hon verkar också ha en väldig inre stadga.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter