Nyheter

Alla vill flirta med MP

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Ett drömläge för nya språkrören

KARLSTAD. Miljöpartiet är Sveriges populäraste parti.

Alla vill hänga med dem.

Ett önskeläge för de nya språkrör som väljs i dag.

ORIGINALET  Namn: Maria Wetterstrand Ålder: 37 Familj: Maken Ville Niinistö, en son och en dotter. Bor: Tullinge söder om Stockholm. Utbildning: Magisterexamen i biologi från Göteborgs universitet med inriktning på vattenvård. Politisk erfarenhet: Gick med i MP 1988. Språkrör för Grön Ungdom 1996–1999. Kommunpolitiker i Göteborg 1998–2000. Riksdagsledamot sedan 2001 och språkrör 2002–2011. Favoritband: Kent. Mat: I dag blandätare, tidigare vegetarian. Sociala medier: Har lagt ned sin blogg och ratar Twitter. Intressen: Klassisk gitarr och dataspel. Profilfrågor: Klimat- och asylfrågor. Stor förespråkare av höghastighetståg. SRESULTAT: Maria Wetterstrand är självklart 100 % MARIA.
ORIGINALET Namn: Maria Wetterstrand Ålder: 37 Familj: Maken Ville Niinistö, en son och en dotter. Bor: Tullinge söder om Stockholm. Utbildning: Magisterexamen i biologi från Göteborgs universitet med inriktning på vattenvård. Politisk erfarenhet: Gick med i MP 1988. Språkrör för Grön Ungdom 1996–1999. Kommunpolitiker i Göteborg 1998–2000. Riksdagsledamot sedan 2001 och språkrör 2002–2011. Favoritband: Kent. Mat: I dag blandätare, tidigare vegetarian. Sociala medier: Har lagt ned sin blogg och ratar Twitter. Intressen: Klassisk gitarr och dataspel. Profilfrågor: Klimat- och asylfrågor. Stor förespråkare av höghastighetståg. SRESULTAT: Maria Wetterstrand är självklart 100 % MARIA.

I kväll väntas Gustav Fridolin, 28, och Åsa Romson, 39, väljas till Miljöpartiets nya språkrör.

De tar över i ett guldläge för Miljöpartiet.

Partiet gjorde sitt hittills bästa val i höstas, 7,3 procent. De rider fortfarande på en framgångsvåg.

Väljarna uppfattar Miljöpartiet som ett av de mest framtidsinriktade partierna i Sverige. Det är ett styrkebevis i kampen om väljarna som alltid vill veta vad som ska hända, inte vad som redan har hänt.

Alla andra partier, utom Sverigedemokraterna, vill göra upp med Miljöpartiet. De är det populärast partiet i stan.

En snabb tillbakablick:

Miljöpartiet gick till val tillsammans med S och V. Det gick inte bra. Efter valet skrotades det rödgröna samarbetet.

I praktiken lever det fortfarande i riksdagen. Så sent som i tisdags bildade de tre rödgröna partierna majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna och krävde att regeringen ändrar a-kassan på ett par punkter.

Alliansen, som före valet hade stöd av en majoritet i riksdagen, blev efter valet en minoritetsregering. De har behov av uppbackning av ytterligare minst ett parti för att vara säker på att få igenom sina förslag.

Miljöpartiet har sedan valet gjort upp med regeringen flera gånger. I mars kom de exempelvis överens om förändringar av migrationspolitiken som bland annat ger papperslösa rätt till vård och skola.

För att uttrycka sig 50-talsmässigt är Miljöpartiet den hetaste bönan i stan.

Sossarna kommer ingenstans utan de gröna. Men utan krumbukter gör regeringen inte det heller.

Relationen mellan framför allt Mona Sahlin och Maria Wetterstrand var mycket stark och borgade för ett tätt samarbete mellan de två partierna. Men från och med i eftermiddag är båda borta – i alla fall från ledande positioner.

När Peter Eriksson och Wetterstrand i förra veckan hade sitt stora avskeds-kalas fanns ingen i den nya S-ledningen på plats.

Däremot var ett flertal av regeringens ministrar där. Gissa varför?

Wetterstrand och Eriksson lämnar i medvind. Det är få förunnat.

Fridolin och, sannolikt, Romson tar i kväll över Sveriges populäraste parti. Att sortera bland friarna är ingen oangenäm första arbetsuppgift.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: