Usama bin Ladin

Bin Ladin hade vapen i rummet

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Nu släpps nya detaljer om hur det gick till när Usama bin Ladin dödades.

När Team six närmade sig honom backade bin Ladin in i sitt rum. Detta blev avgörande.

– De hittade en AK-47 och en pistol i hans rum, säger senator Saxby Chambliss.

Nya uppgifter visar att bin Ladin sköts i dörröppningen till sitt sovrum. Senatorn och medlemmen av underrättelseavdelningen, Saxby Chambliss, säger till the Telegraph att Bin Ladin backade in i sovrummet när styrkan närmade sig. Detta bedömde Navy Seals som motstånd från al-Qaidaledarens sida.

– De sprängde sönder dörren, och när de tittade in i hallen stack bin Ladin ut huvudet genom dörren till det rum han befann sig i. Han såg dem – och försvann in i rummet. Då sköt de, men missade, säger Chambliss till tidningen.

Styrkan fortsatte därför in i bin Ladins rum – och där sköts han.

Aktionen utfördes i mörker

Hela aktionen utfördes i totalt mörker. När Team Six nådde terrorledaren hade de redan skjutit mot flera personer på nedervåningen i huset, två av dem dödades. Styrkan var också tvungen att använda sprängämnen för att få upp dörren.

– När de väl hittade bin Ladin hade de ingen aning om vad de skulle mötas av, säger han.

I rummet där bin Ladin sköts hittades senare en AK-47 och en pistol.

– Om han försökte nå dem vet vi inte. Men att skjuta honom under de förhållanden som rådde, med totalt mörker, var rätt sak att göra, säger Chambliss.

”Han retirerade”

Talesmän för den amerikanska militären säger till tidningen att bin Ladins val att retirera tillbaka in i rummet var ett kritiskt ögonblick för styrkan.

– Han retirerade. Du vet inte varför, ska ha ta fram ett vapen, eller ta på sig en bombväst? säger en av talesmännen.

”Verkade rädd och förvirrad”

En annan källa som är insatt i operationen säger att bin Ladin verkade rädd och totalt förvirrad innan han sköts. Han gav heller inte upp när han såg styrkan närma sig.

– När någon som bin Ladin – som har sagt att han vill döda så många amerikaner som möjligt – inte ger sig till 150 procent, då måste du möta det som ett hot.

När bin Ladin hade dödats var tanken att styrkan skulle göra en första identifiering på plats genom att kontrollera hans längd.

Men de saknade mätutrustning.

I stället fick en av medlemmarna i styrkan lägga sig ned bredvid kroppen för att längden skulle kunna uppskattas genom en jämförelse.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Läs mer om bin Ladins död längre ner på sajten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin