Nyheter

36-åringen avrättades på parkeringsplatsen

Av: 

Pelle Tagesson

Linda Hjertén

NYHETER

Svartklädd gärningsman söks nu av polisen

Den 36-årige småbarnsfadern sköts till döds med tre skott i huvudet mitt på blanka dagen.

Polisen misstänker att motivet kan ligga i mannens kopplingar till den så kallade M-falangen.

En ung, svartklädd man flydde sedan från platsen och stora polisresurser söker nu efter skytten.

Några minuter över tolv i går, på parkeringen utanför Sibbarps kallbadhus i närheten av Malmö, såg vittnen en svartklädd man gå fram mot den 36-årige småbarnspappan och skjuta honom med tre snabba skott i huvudet.

Mordet har beskrivits som en ren och skär avrättning.

36-åringen sköts på nära håll, bakifrån och dog nästan omedelbart enligt polisen.

Vänner i M-falangen

Under en presskonferens i dag berättade kriminalkommissarie Jan-Bertil Cederholm från länskriminalen i Skåne om gårdagens dödsskjutning.

Han säger att offret är känt av polisen sedan tidigare.

Men de flesta brott mannen dömts för är mer än tio år gamla och av mindre allvarlig art.

– Han är dock känd av oss som en person som rör sig i kriminella kretsar. Han har bekantskaper i en del av de kriminella konstellationer i Malmö som vi känner till. Bland annat har han vänner och bekanta i just M-falangen, Jan-Bertil Cederholm.

M-falangen har beskrivits som en konstellation bestående av ett antal kompisar som växt upp tillsammans med ledaren Mirza Masovic och hans nu mördade bror.

Mirza och hans bror har tidigare stått bakom en restaurang i Lund. Efter ett bombattentat i augusti 2008 gjorde de sig av med den. Medlemmarna ägnar sig åt stölder, inbrott och utpressning.

Gärningsmannen försvann

36-åringen hade varit och badat i kallbadhuset i Sibbarp i går, något han regelbundet gör enligt polisen, och som gärningsmannen eventuellt haft kännedom om.

Vittnesuppgifter placerar den misstänkte gärningsmannen på brottsplatsen redan vid elva på förmiddagen, alltså en timma innan mordet. Han har troligtvis väntat ut sitt offer.

Det, och det faktum att han inte var maskerad, kan innebära att han var inhyrd för ett enda uppdrag: att mörda 36-åringen.

Polisen var snabbt på plats efter dödsskjutningen men trots ett stort polisuppbåd, hundar och helikoptrar slutade spåren efter mannen några kvarter söderut från brottsplatsen.

Kan bli svårlöst

Polisen är övertygade om att det är en revolver som använts vid mordet.

  Stora resurser söker nu efter den misstänkte gärningsmannen.

  – Alla iakttagelser där ute runt Skånegatan, Runebergsgatan, Götgatan och så vidare är viktiga för oss, säger Jan-Bertil Cederholm.

  Polisen tror att brottet kan bli svårt att lösa, just för att offret har kriminell bakgrund och kriminella bekanta.

  – Nu är det svårt att säga eftersom vi inte vet motivet eller bakgrunden men den risken finns alltid när det handlar om den undre världen.

Vittnesuppgifter till polisen har gett dem ett signalement på den man de är övertygade om sköt 36-åringen. Han beskrivs som en ung man, så ung som 18 år upp till 25. Han hade svarta byxor, svarta skor och eventuellt en svart mössa. Mannen var cirka 185 centimeter lång och hade en gänglig kroppsbyggnad. Hans hår var mörkt hår och hans hy ljus.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter