Strauss-Kahn fortsatt häktad

Rätten befarade att han skulle fly landet

Den sexbrottsanklagade Dominique Strauss-Kahn hålls kvar i häktet. Det bestämde en domare i New York vid halv sju-tiden i kväll, svensk tid.

Risken att Strauss-Kahn skulle "göra en Polanski" och fly landet bedömdes som alltför stor för att han skulle släppas.

Dominique Strauss-Kahn, fransk toppolitiker och chef för Internationella valutafonden, IMF, är åtalad för att ha försökt våldta en 32-årig hotellstäderska i New York i lördags.

Enligt Sky News var det en trött och sliten Strauss-Kahn som dök upp i rätten vid femtiden på måndagseftermiddagen svensk tid. Där bestämdes att Strauss-Kahn inte kan gå fri mot borgen, utan kommer att hållas kvar i häktet.

Vill undvika Polanski-scenario

Åklagarsidan tog upp fallet Roman Polanski som exempel på varför Strauss-Kahn inte borde få släppas fri mot borgen. Den polsk-franske regissören greps i USA på 70-talet, misstänkt för att ha haft sex med den då 13-åriga Samantha Geimer, men flydde sedan till Europa och besökte därefter bara länder som saknar utlämningsavtal med USA. Ett scenario som både åklagarsidan och domaren alltså vill undvika.

Tvingad till oralsex

Enligt den 32-åriga städerskan på lyxhotellet Sofitel ska Strauss-Kahn ha kommit ut naken ur badrummet, jagat ikapp henne och tvingat till sig oralsex. Han ska också ha försökt låsa in henne på sitt hotellrum.

Men Dominique Strauss-Kahn nekar till alla anklagelser. IMF-chefens advokater har kartlagt vad han gjorde under lördagen och enligt dem har han alibi. Ett alibi som går att bevisa, säger de till den franska radiostationen RMC.

Lunch med dotter

Enligt advokaterna checkade Strauss-Kahn ut från hotellet en timme före det påstådda övergreppet och vid tiden för attacken satt han och åt lunch med sin dotter på en restaurang. Efter det ska Strauss-Kahn ha tagit en taxi till flygplatsen.

Enligt advokaterna finns det faktiska bevis för att lunchen ägde rum.

DNA-testad

På måndagseftermiddagen rapporterar Sky News att Strauss-Kahn DNA-testades på söndagskvällen. Man ska dessutom ha letat efter eventuella rivmärken på hans kropp.

Fallet kommer att tas upp i rätten igen den 20 maj.

Om Strauss-Kahn döms riskerar han fängelse i upp till 20 år.

Från IMF gick de på måndagskvällen ut med ett pressmeddelande där de säger att de kommer att styrelsen har informerats om brottsanklagelserna, och att de kommer att följa utvecklingen.

Publisert: