– Vi är tillbaka på månen 2018

Publicerad:
Uppdaterad:

Nasa planerar ny landstigning

Foto: AP
Buzz Aldrin på månpromenad 1969. Inom 15 år är det dags igen, säger Nasa.

1972 satte människan senast sin fot på månen.

50 år senare kan rymdäventyret börja om.

Senast 2018 vill Nasa vara tillbaka med fyra astronauter och därefter sätta upp fasta utposter.

Det finns de som påstår att människan aldrig varit på månen, utan att hela månlandningen spelades in i en studio i Nevadas öken.

Oavsett vad man tror så planerar Nasa att låta fyra astronauter landa på månen senast 2018, nästan 50 år sedan den första månlandningen, uppger AP.

Gamla delar och beprövad teknik

Farkosten som ska ta astronauterna till månen ska inte bygga på någon ny science-fiction-teknik utan i stället kommer gamla delar och beprövad teknik att användas.

– Efterföljaren till de rymdfärjor som vi snart ska skrota bygger på gammal teknik och ingen tjusig futuristisk design. Vi betonar att nå målen i stället för elegans, sade John Logsdon, chef för rymdprogrammet vid George Washington Universitetet.

Logson säger att de som byggde Apollo var ganska smarta och att det vore dumt att utveckla ny teknik.

– Om vi är beroende av avancerad oprövad teknik så skulle det göra att det tar längre tid och göra att det blir dyrare, och det är höga kostnader i alla fall, säger Logson.

I ett tal på en rymdkonferens i Kalifornien för två veckor sedan sade Nasas Michael Griffin, att rymdskeppet kommer att bygga på design och teknologi som använts i tidigare månprogram men att det skulle ha större kapacitet, skriver AP.

Fasta utposter på månen

I talet berättade Griffin att rymdskeppet kommer att göra det möjligt för fyra astronauter att landstiga på månen och de kommer att kunna stanna upp till en vecka. Nasa vill utforska alla delar av månen, inklusive de mystiska polarregionerna. Senare kommer även längre vistelser och fasta utposter sättas upp.

Therese Holmberg

Publicerad: