60 procent av läsarna tror på sierskor

NYHETER

...men Isabelles örhängen är spårlöst försvunna

Nära 60 procent av Aftonbladets läsare på nätet tror att det finns synska människor.

- Det är mer tillåtet idag att prata om paranormala erfarenheter. Tidigare var människor rädda för att bli betraktade som knäppa, säger psykolog Leena Hirvonen.

En strid ström av människor med borttappade saker ringer hem till mediet Solbrith Rönnqvist i Boden varje dag. Hennes mor var den legendariska Saida och siargåvan har gått i arv i tre generationer.

Sprängfull mailbox

Nu kan läsare som behöver Solbrith Rönnqvists hjälp med att hitta borttappade saker maila till adressen [email protected] Mailboxen har redan hunnit bli sprängfull. En av dem som mailat är Eva Holmqvist från Enköping. I fredags tappade 9-åriga dottern Isabelle ett par örhängen som hon fått i födelsedagspresent av en kompis.

- Isabelle är jätteledsen. Örhängena låg i ett sikespapper. Jag och min man har gått igenom soporna för vi tänkte att vi kanske hade råkat kasta dem av misstag. Men vi har inte hittat dem, säger Eva Holmqvist.

När Solbrith Rönnqvist får höra historien säger hon sig se var örhängena ligger.

Fick städat

- De ligger i en börs, prydnadsask eller plånbok på flickans rum, men den har hamnat bakom någonting, säger SolBrith Rönnqvist.

Under måndagskvällen kommer en rapport från det Holmqvistska hemmet:

– Vi har inte hittat örhängena. Däremot hittade vi ett par andra örhängen som låg i en ask, säger Eva till aftonbladet.se.

Asken låg gömd under några saker på en hylla.

– Men vi fick i alla fall rummet ordentligt städat. Vi har vänt upp och ner på allting, säger Eva med ett litet skratt.

Ingen överraskning

Att så många i Aftonbladets undersökning tror på att det finns synska människor kommer inte som någon överraskning för Solbrith Rönnqvist.

- Nej, jag trodde nästan det skulle vara fler med tanke på den uppslutning jag har. Men det är klart, de som inte tror på mig hör inte av sig till mig, säger hon.

Inte heller psykologen Leena Hirvonen blir förvånad över webbundersökningens resultat.

- Det började med new age för tio år sedan. Sedan dess har media varit med och stimulerat allmänhetens intresse för det paranormala. Det har varit många tv-serier på temat. Nu är det mer tillåtet att berätta om sina paranormala erfarenheter. Det ses som spännande. Tidigare var människor rädda för att bli betraktade som knäppa, säger Leena Hirvonen.

Lena Gunnars, Robert Triches