Världens äldsta nudlar hittade

Foto: sugen på nudlar? Här är världens äldsta, som hittades i Kina.
NYHETER

4 000 år.

Så gamla är världens äldsta nudlar – som nyss har grävts fram i Kina.

Den långdragna debatten om vem det egentligen var som uppfann nudlarna kan nu slutligen ha vunnits – av kineserna.

I en upp- och nervänd kruka av lera vid Gula flodens strand har arkeologer hittat det som förmodligen är världens äldsta nudlar.

- Förut fanns den tidigaste dokumentationen om nudlar i en bok skriven under Östra Handynastin mellan år 25 och 220 efter Kristus. Men det har länge debatterats om huruvida det var kineserna, italienarna eller araberna som först uppfann dem, säger professor Houyuan Lu vid Kinas naturvetenskaplia akademien till BBC News.

- Vår upptäckt indikerar att de första nudlarna tillverkades i Kina.

Kinas Pompeji

Med hjälp av radiokolmetoden har forskare kunnat fastställa nudlarnas ålder till 4 000 år.

Fyndet gjordes på utgrävningsplatsen Lajia i Kina. Lajia, som kan beskrivas som Kinas Pompeji, ödelades av en plötslig katastrof.

Skelett i konstiga ställningar visar att samhällets invånare försökte fly för sina liv när de drabbades av en stor jordbävning och en efterföljande våg från Gula floden.

Tillverkades av gräs

De 50 centimeter långa, gulaktiga nudlarna låg i botten av en lerkruka fylld med brungul lera. I det vakuum som hade bildats mellan leran och botten kunde nudlarna bevaras i väntan på att eftervärlden skulle upptäcka dem.

Men någon provsmakning av de uråldriga nudlarna lär aldrig bli av.

De passar förmodligen inte våra moderna smaklökar.

- Nudlarna antas vara tillverkade av olika sorters gräs. Det står i skarp kontrast till dagens nudlar, som tillverkas av vete, säger professor Houyuan Lu.

Sara Ångström