Slaget om Danmark

NYHETER

Svenskar i kravaller - 179 greps

1 av 4 | Foto: flera svenskar greps Det var kaos i Hilleröd utanför Köpenhamn när högerextremisterna i Dansk front demonstrerade i går. Cirka 600 muslimer och motdemonstranter tog sig till förorten för att stoppa nazistmötet. Men de lyckades aldrig - 200 blixtinkallade poliser från Köpenhamn höll grupperna åtskilda. 179 personer, bland dem flera svenskar, greps vid kravallerna.

HILLERÖD

Högerextremisterna gjorde nazihälsningar och skrek: "Danmark åt danskarna."

-Allah är störst, svarade hundratals muslimer i talkör.

Flera svenskar greps i de våldsamma demonstrationerna i Hilleröd utanför Köpenhamn i går.

Ryktet gick om att Koranen skulle brännas på Rådhusplatsen i Köpenhamn igår eftermiddag. Ett par hundra muslimer samlades för att förhindra det.

Mängder av poliser fanns dock på plats och det blev varken Koranbränningar eller demonstrationer. I stället rusade plötsligt hundratals personer mot järnvägsstationen.

- Dansk front ska demonstrera i Hilleröd. Stoppa rasisterna! var budskapet.

En dryg timme senare fanns 300 muslimer och lika många sympatisörer och antirasister i centrala Hilleröd. Många av dem var svenskar.

Stoppades vid tågen

200 poliser från Köpenhamn var snabbt på plats.

I en park framför slottet fanns ett 50-tal rasister, representanter för Dansk front och Danmarks nationalistiska rörelse. Fler var på väg men stoppades vid tågen av polisen - och av motdemonstranterna.

- Vi vill skydda vårt land och vår heder, förklarade högerextremisternas talesman Julius Borgesen.

Muslimerna samlades ett par hundra meter därifrån men polisen lyckades hålla övriga motdemonstranter på avstånd.

- Vi är här för att visa att vi inte accepterar att man förlöjligar vår religion och vår profet, sa muslimernas talesman Mohammed el-Sayed.

Kaos efter bönestunden

Plötsligt avbröts aktionerna för en bönestund. Sedan utbröt kaos.

Stenar och flaskor haglade. En dam på tredje våningen i ett hyreshus öste spann efter spann med vatten ut genom fönstret ner på bråkstakarna på gågatan. Tumultet fick shoppare och flanörer att fly i panik.

På några minuter hade polisen gripit uppviglarna och samtidigt slog man till vid järnvägsstationen.

- Sammanlagt greps 179 personer, berättar polisens talesman Flemming Munch Jensen. En hel del av dem är svenskar. En mindre grupp greps i Birkeröd där de slagit sönder ett tåg.

Bland de gripna finns inga nazister.

I dag planeras nya demonstrationer ibland annat Köpenhamn.

Pelle Tagesson