Väpnat rån mot värdetransport

NYHETER

Stor polisstyrka jagade rånaren

1 av 2
Garfik: DINO STÉN

En värdetransport rånades på måndagsförmiddagen i Hallunda, sydväst om Stockholm. En ensam gärningsman hotade en väktare med yxa och fick med sig påsar med mynt.

Rånet skedde vid halvelva-tiden på förmiddagen när en ensam väktare från värdetransportföretaget Panaxia skulle leverera växelmynt till Ica Maxi.

Rånaren körde upp jämsides med transportbilen i en mörk BMW525. Med en halsduk för ansiktet rundade han värdetransporten och hotade väktaren med en yxa, berättar polisens insatschef på plats Lars Andersson för TT.

Därefter försvann han i samma bil, som stals i södra Stockholm natten till måndagen.

Helikopterspaning

Polisen satte in en massiv spaningsinsats kort efter rånet. Över 20 patruller och en helikopter mobiliserades, men ingen misstänkt kunde gripas och det breda sökandet avbröts vid lunchtid.

Att bytet bestod av säckar med mynt gör att behållningen av rånet hamnar långt ifrån de senaste årens mer uppmärksammade värdetransportrån, även om polisen vill hålla det exakta värdet för sig själv inom utredningen.

– Det är ovanligt att ge sig på någon med mynt, säger Lars Andersson, som beskriver det hela som ”opraktiskt”.

Tillvägagångssättet skiljer sig också från större rån:

– Min erfarenhet är att det är ovanligt med ensamma gärningsmän.

Väktaren chockades, men fick inga kroppsliga skador.

Bilen hittad

Ännu på kvällen var ingen misstänkt gripen, uppger Södertörnspolisen. BMW:n hittades i Bredäng i södra Stockholm och beslagtogs för teknisk undersökning. Rånaren hade inte valt att bränna upp bilen, vilket annars varit vanligt vid rån mot värdetransporter.

Rånet skedde intill E4-avfarten vid Hallunda trafikplats där ett uppmärksammat värdetransportrån begicks den 29 augusti i fjol. På måndagen avkunnades domarna i det målet. Tre män dömdes till fängelse i upp till fem och ett halv år. Två män som åtalats för medhjälp och penninghäleri frikändes.

Anders Wennerstrand/TT