Nyheter

Gillberg dömd för tjänstefel

NYHETER

Får böta efter att ha förstört sitt studieunderlag i en papperstugg

Christopher Gillberg dömdes på måndagen av Göteborgs tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter à 750 kronor.

Detta efter att han vägrat lämna ut forskningsmaterial om damp.

Christopher Gillberg.
Christopher Gillberg.

Gunnar Svedberg, rektor vid Göteborgs universitet, fälls också han för tjänstefel till 40 dagsböter à 800 kronor, medan Arne Wittlöf, universitetets ordförande, frikänns helt, uppger TT.

Christoper Gillberg är en av Sveriges mest erkända forskare vad gäller barnpsykiatri och han har fått ta emot många utmärkelser för sin forskning. Så sent som i december förra året belönades han med Philips Nordic Prize på 450 000 kronor för neurologisk forskning.

Domen som kom idag gäller hans unika forskningsresultat om damp som bland annat fått till följd att barn med damp behandlas med amfetamin.

När en sociolog och en barnläkare ville granska forskningen närmare vägrade Gillberg att lämna ut materialet med hänvisning till patienternas rätt att vara anonyma. Tre gånger dömde kammarrätten Gillberg att lämna ut materialet. Efter den tredje domen valde Gillberg att förstöra sin forskning i en papperstugg på institutionen. Tre dagar tog det för hans tre medarbetare att förstöra den närmare 22 hyllmeter forskning Gillberg arbetat med.

JO valde att väcka åtal mot Gillberg, Gunnar Svedberg och Arne Wittlöf. Socialstyrelsen, där Gillberg fungerade som vetenskapligt råd, valde att inte ge honom några fler uppdrag i väntan på domen, något som blev starkt kritiserat av Gillbergs kollegor.

Christopher Gillberg har anhängare runt om i landet, främst bland de familjer som bidragit till hans forskning. De anser att han agerade helt riktigt när han förstörde forskningsmaterialet och de har mött honom med applåder utanför Göteborgs tingsrätt.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter