Ett år gamla äpplen säljs som nya

NYHETER

Gasbehandlade äpplen finns på Ica

Äpplena säljs som färska.

Men de kan vara ett år gamla. Och konsumenterna får inget veta.

Foto: Äpplen Kan hålla sig fräscha ett helt år.

"Smartfresh" är en ny gasbehandling utvecklad i USA, som ger extrem lång hållbarhet, skriver Göteborgs-Posten. Metoden används mest på äpplen, men kan även användas på annan frukt: ananas, avokado och plommon.

Branschorganisationen Äppelriket är emot metoden. Även KF säger nej till gasbehandlad frukt. På Ica kan man däremot hitta "Smartfresh"-äpplen.

De försvarar sig med att metoden är godkänd av EU. Men det finns inga regler för märkning av gasbehandlade produkter. Ica kan därför inte säga exakt vilka äpplen som fått specialbehandling.

Ica överväger sluta sälja frukten

Niklas Warén, produktkvalitetschef på Ica, säger dock till TT att butikskedjan kan tänka sig att sluta sälja den behandlade frukten.

- Det rör sig om små volymer för vår del och det är inget stor grej för oss att säga nej om det är en belastning för sortimentet. Dessutom berör det leverantörer som har bra alternativ till Smartfresch, säger han.

”Liten hälsorisk”

– Jag ser inte konsumentnyttan med Smartfresh. Och det kommer jag att strida för, säger Lars-Olof Börjesson, VD för Äppelriket som representerar majoriteten av Sveriges äppelodlare till GP.

Hälsoundersökningar har har kommit till olika slutsatser om ämnet som används i gasen, 1-MCP. Brittiska Hälsodepartementet har i en studie konstaterat att det finns en liten hälsorisk. Den engelska matorganisationen Food&drink Europe skriver att små mängder visat sig orsaka cancer hos djur.

Sandra Wejbro, Daniel Wiklander