Lotteriinspektionen vill stoppa spelservice

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin: Det är ett övertramp på tryckfriheten

Lotteriinspektionen vill tvinga Aftonbladet att ta bort merparten av spelservicen.

Oddsuppgifter från en rad utländska spelbolag ska inte få publiceras.

– Det är ett övertramp på tryckfriheten, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

Bakgrunden är en pågående juridisk tvist mellan Lotteriinspektionen och ett antal svenska tidningar, däribland Aftonbladet, som publicerar annonser från utländska spelbolag. Annonser som, enligt inspektionen, bryter mot lotterilagen.

Nu vill inspektionen dessutom stoppa publiceringen av oddsupgifter. Och agerar för att odds från utländska spelbolag - som Ladbrokes, Unibet och Expekt – inte ska få publiceras i tidningen.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin anser att det är en redaktionellt styrd läsarservice. Och upprörs över Lotteriinspektionens agerande.

”Journalistiskt beslut”

– En halv miljon svenskar spelar hos de utländska spelbolagen och att vi vill förmedla oddsuppgifter till dem är ett rent journalistiskt beslut. Det är inget som vi tjänar några pengar på, säger Anders Gerdin.

– Men lotteriinspektionen anser uppenbarligen att lotterilagen är viktigare är tryckfrihetsförordningen, som faktiskt är en grundlag.

Inspektionens argument är att man anser att publiceringen av oddsuppgifter är detsamma som att främja ”ett utom landet anordnat lotter”. Syftet är kommersiellt, slår inspektionen fast.

– Vi menar att det här är något som inte omfattas av tryckfriheten utan det här är rent kommersiellt. Det har ju ingenting med opinionsbildning att göra, säger Jan Nyrén, chefsjurist vid Lotteriinspektionen, till TT.

Lotteriinspektionens agerande ser Anders Gerdin dock i det större perspektivet som den senaste av flera framstötar från regeringens sida att begränsa yttrandefriheten i medierna.

Passbilder

– Det finns flera oroande exempel, i somras togs mediernas möjlighet att få ut passbilder i praktiken bort. Och nyligen vägrade den svenska socialdemokratiska regeringen som en av få i Europa att lämna ut namnen på de saknade efter tsunamikatastrofen. Det tycks som att regeringen vill införa censur, och det är de ensamma om i Europa.

– Det här handlar inte om att publicera odds eller inte, frågan är mycket, mycket större än så, säger Anders Gerdin, som tänker ta upp saken i Tidningsutgivarnas styrelse.

– Det är dags för tidningsbranschen att sätta ner foten nu,säger han.

Lotteriinspektionen väljer att inte hota med något vite om kraven inte följs.

– Det är saker som tidigare inte är prövat av svensk domstol. Vi har gjort vår bedömning av regeringsrättens domar som kom i höstas och domar från länsrätten i februari i år angående logotyper. Då gör vi tolkningen att även de här företeelserna omfattas av lagen, säger Nyrén.

Robert Triches, TT

Publicerad: