Tatuerings- och piercingstudio med rykte

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Thomas "Pastorn" Rosén tatuerar Marcus Rönnemark, som ska få ett Konsumtecken. Foto: Allt om Stockholm

På Allt om Stockholm har över 90 personer tyckt till om Swahili Bob's. Med ett snittbetyget på fyra stjärnor av fem bestämde vi oss för att åka dit och ta reda på ett och annat. Som till exempel, har de skrivit alla användarkommentarerna själva?

Intresset för stället stiger i takt med beröm som "Läskigt duktig personal som man även kan snacka traktorer med över en kaffehalva." (John - den 8 april 2006 20:14), "Länge leve pastorn" (Thompa - den 4 november 2005 12:59) och "Swahilipojkarna är de enda som får sticka och skära i min lekamen" (Tomas H - den 20 mars 2006 09:04). Vad är det här för ställe? Och vem är pastorn?

"Ingen tuffingstudio"

Birkagatan 33. Efter skylten "Ta av dig skorna" blir allt rött. Det är väggarna som passande nog målats i blodets färg. Annars är det inte så värst mycket av skrämselpropaganda från Swahili Bob's sida. Personerna bakom namnet, tre killar och för tillfället även en fjärde (som tagit lagret i besittning), verkar mest intresserade av att göra ett bra jobb, vilket tycks innefatta både estetiska och sociala värden.

- Att vara en farlig tuffingstudio är inte vår grej. Vi är i och för sig farliga och tuffa. Men det hänger vi in i garderoben när vi tar på oss arbetskläderna, säger Johan Holmberg som ansvarar för piercingen, själv piercad på ett tiotal ställen och tatuerad på ett tjugotal.

"Man ska vara dryg"

Han får direkt medhåll av Thomas Rosén (tio tatueringar - "Jag har inte så många för att vara tatuerare"), som tillsammans med Nelson Hardie står för de bläckfyllda nålsticken.

- Ja, i branschen finns det en viss jargong - man ska vara dryg. Och det kanske funkade för tio femton år sedan när det bara fanns en enda studio i Sverige. Men det fungerar inte i dag. Man vinner ingenting på det.

- Ta bara det här med vad studios brukar heta. Det är "Death", "Needle", "Pain", "Blood" i var och varannat namn. Vi var ute efter något helt annat och fastnade därför för Swahili Bob Tattoo Parlor & Piercing Studio.

Och var kommer det namnet ifrån?

- Swahili Bob är en låt av gruppen Deadbolt.

Deadbolt? Som i "Dead"?

- Ja.

Det är paus i soffan i det kombinerade vänt- och hängrummet och kaffe mellan två jobb. "Är det någon som vill ha?"

De jublande kritikerna på Allt om Stockholm har än så länge belägg för sina påståenden. Men. Vi är inte klara än.

Ni har fått över 90 användarkommentarer på Allt om Stockholm. Och de flesta är översvallande positiva. Varför tror ni själva att ni har fått så fina omdömen?

- Ett väl utfört arbete, rent och snyggt och trevligt. Det behöver inte vara svårare än så. Men att vi sticker ut säger nog mer om branschen än om oss. Toleransnivån är inte så hög på alla ställen. Trots att det är så viktigt att bemöta kunden på ett bra sätt, säger Thomas Rosén.

Och vad är "ett bra sätt"?

- Säga hej, bjuda på kaffe, fråga hur det är.

Västgötskan förråder Johan Holmberg. På endast gott och inte ont. I detta yrke som i så många andra är dialekt en kvalitetsstämpel på personen. Gamla etiketter sitter kvar - folk från landet är hyvens.

- I jobbsammanhang så använder jag mig av mitt ursprung. Framstår man som bonddum så avdramatiseras situationen, flikar han in.

- Det är svårt att bli rädd när man hör mig prata bred västgötska. Sedan har vi Thomas som är från Karlstad och Nelson som är från rymden.

Tillbaka till allvaret - så det är inte ni som har skrivit alla användarkommentarer? Eller som tvingat vänner och kunder att skriva in?

- Jo, vi har skrivit allt själva.

Bara så att ni vet så ser vi om kommentarerna är skrivna på samma dator.

- Det har man väl koll på. Vi har rusat runt på internetkaféer. Nej, men folk började nominera oss till "Bäst i stan". Och det blev en dominoeffekt. På den vägen är det. Så man får väl anta att folk är nöjda.

Ida Lithell, Allt om Stockholm

Ett axplock av alla användarkommentarer om Swahili Bob's på Allt om Stockholm

FAKTA - Swahili Bob's

Publicerad: