26-åringen häktad för mord på styvdottern

NYHETER

Advokaten: Han var påverkad av anabola steroider och alkohol

Den 26-årige man som misstänks för mord på sin 12-åriga styvdotter var påverkad av alkohol och anabola steroider och minns inte vad som har hänt.

På söndagen häktades han.

Jourdomstolen i Stockholms tingsrätt gick helt på åklagarens linje när man på söndagseftermiddagen beslutade att mannen skulle häktas misstänkt för mord, försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Han häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Dessutom beslutade domstolen att 26-åringen ska genomgå en liten sinnesundersökning. Rätten beslutade också att gå med på åklagarens begäran om så kallade restriktioner i häktet.

Gömd under filt

26-åringen hade en filt över sig när han, eskorterad av fyra poliser, fördes in i rättssalen. Han stirrade stint på kammaråklagare Martin Tidén när denne läste upp vad han är misstänkt för.

26-åringens försvarare, advokat Bo Hegestam, meddelade att hans klient medger häktningsyrkandena eftersom han vet att någonting inträffat, men att han varken erkänner eller förnekar de brott han är misstänkt för.

– Han var påverkad av anabola steroider och alkohol och har därför ingen minnesbild alls av vad som kan ha inträffat, säger han.

Psykiska problem

Bo Hegestam beskriver sin klient som ”en väldigt snäll kille som har psykiska problem emellanåt”. Han säger också att 26-åringen har missbrukat anabola steroider under en längre tid.

Enligt Hegestam har mannen vid upprepade tillfällen själv sökt hjälp för sina psykiska problem, bland annat då han satt dömd för grov misshandel.

– Han borde fått hjälp mycket tidigare och han har även själv velat det. Men som det ser ut nu är det för sent, säger Hegestam.

Åklagaren välkomnar rättens beslut att 26-åringen ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

– Med tanke på gärningsbeskrivningen tycker jag att det låter rimligt, säger Martin Tidén.

Polisen dementerade på lördagskvällen de första uppgifterna om att båda flickorna skulle ha våldtagits av mannen.

– Men det kan ändra sig under utredningens gång, vi ska höra fler vittnen och invänta den rättsmedicinska undersökningen, säger Mats Nylén, informationsansvarig vid Södertörnspolisen, till TT.

Allvarligt skadad

Åtal ska vara väckt senast den 9 juni, någonting som kammaråklagare Martin Tidén är skeptisk till.

– Jag tror inte att det är rimligt att hinna väcka åtal inom två veckor i det här fallet.

Han vill inte kommentera bevisläget mot mannen med hänvisning till den förundersökningssekretess som råder.

Tillståndet för den 13-åriga flicka som våldtagen och svårt knivskuren lyckades fly ur lägenheten i Västerhaninge var på söndagen fortfarande allvarligt men inte livshotande, enligt polisen.

Lina Nydahl/TT