Märk allt! Förbud! Och så långlunch

NYHETER

Johan Hakelius: Våra ombud, del 2

"Matslarv och slöhet kostar miljarder", ropar Rigmor Stenmark, c, i rubriken till en av sina motioner. Regeringen måste "snarast vidta åtgärder mot människors försämrade livsstil". Det är viktigt, bråttom, akut. Ingen, absolut ingen, idé får avvisas: "Alla förslag som kommer från myndigheter och enskilda måste beaktas och leda till åtgärder med det snaraste."

Ett förslag som skulle kunna leda till åtgärder med det snaraste kommer från Tone Tingsgård och Agneta Gille, båda s.

De kallar sin motion "Regler om choklad". Choklad ska märkas med andelen kakaosmör, inte andelen kakao. Annars riskerar Sverige att drabbas av hälsoproblem på grund av konsumtion av undermålig lyxchoklad.

Och märkning är ett populärt ämne. Marita Aronson, fp, kräver "en lagstadgad avståndsmärkning" på "samtliga livsmedel". "Det gäller att ändra attityder och beteenden innan det är för sent", påpekar hon olycksbådande.

Hennes partikamrat Christer Winbäck slår i en annan motion fast att värnandet om tusentals liv gör "en märkning av livsmedel med avseende på saltinnehåll nödvändig".

Annika Qarlsson och Birgitta Carlsson, båda c, tar ett helhetsgrepp: de kräver "ursprungsmärkning", "kvalitetsmärkning", "standardiserade innehållsförteckningar", märkning av "miljömil" och lite annat smått och gott. Men ibland räcker det inte ens om vi får en hel instruktionsbok med varje liter mjölk. Därför varnar samma två centerpartister, i en annan motion, för energidrycker. De verkar riskabla. Sannolikt bör de förbjudas.

Även omständigheterna runt vårt matintag oroar riksdagsledamöterna. Inger Jarl Beck och Anita Jönsson, båda s, konstaterar i sin motion "Lunch och stress" att genomsnittslängden för en svensk lunchpaus är 36 minuter. Det är för kort.

Därför bör regeringen engagera sig i "normbildning vad gäller raster och måltidspauser på arbetsplatser". Ett annat matrelaterat folkhälsoproblem beskrivs av Annelie Enochson, kd, i motionen "Affärstider och folkhälsan": "Det svenska folket har aldrig varit så stressat som nu och behovet av återhämtning aldrig varit så stort!" Stressen beror på att butiker har söndagsöppet. Det måste bli stopp för det.

Finns då inget ljus i mörkret? Jo! Tre socialdemokrater, Ronny Olander, Siw Wittgren-Ahl och Christin Hagberg, finner det. I motionen "Trädgårdarna i folkhälsoarbetet" kräver de att regeringen ser till att fler svenskar ägnar sig åt trädgårdsarbete. Det skulle leda till både "ökad motion och nyttigare kost", när folket snällt äter upp sina egenodlade grönsaker.

Vilket för oss till våra ombuds synpunkter på vår fritid. Det återkommer vi till.

Du & jag

Här får du svar på dina mest intima frågor om politik. Mejla till adressen nedan.

Vanligtvis säkra källor...

Johan Hakelius