Nyheter

Jackson-rättegången faller om juryn är oense

NYHETER

Los Angeles

Världens just nu mest uppmärksammade rättsprocess går mot sitt slut. Inom kort väntas juryn i Santa Maria komma med ett utslag i rättegången mot popstjärnan Michael Jackson. Men det är fullt möjligt att den inte kan enas.

Juryn i Michael Jackson-rättegången fäller sitt utslag inom kort. Om de misslyckas att bli ense ogiltigförklaras rättegången. Det kan leda till att den måste tas om från början.

Juryn i Michael Jackson-rättegången fäller sitt utslag inom kort. Om de misslyckas att bli ense ogiltigförklaras rättegången. Det kan leda till att den måste tas om från början.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN/AP

– Jag ser det som mycket sannolikt att det blir ”mistrial”, säger brottsmålsadvokaten Jack Stone i Los Angeles.

– Det här är ett fall där så många oklarheter inte har skingrats under rättegången.

I Kalifornien måste de tolv jurymedlemmarna vara helt eniga om en friande eller fällande dom.

Enighet krävs

Juryn i Jacksonmålet väntades på fredagen dra sig tillbaka för överläggningar. Pressen är hård på den att enas, inte minst från domaren.

Men det räcker med att en enda av de tolv har en avvikande åsikt för att det ska bli en ”hung jury”, vilket i sin tur innebär ”mistrial”: att rättegången ogiltigförklaras för att utredningen inte varit tillräckligt beviskraftig.

– Ju längre och ju mer komplicerat ett mål är, desto större är sannolikheten för ”mistrial”, säger Stones kollega Peter Vance.

– Michael Jackson-rättegången har varit som en pingpongmatch: å ena sidan och å andra sidan...

– Det är ett dåligt tecken för åklagaren, för det är han som har bevisbördan på sin sida.

Hellre fria

Jackson är oskyldig tills motsatsen bevisats. Och känner sig inte samtliga tolv jurymedlemmar övertygade bortom allt rimligt tvivel ska de inte fälla. Ytterst handlar det om hur de bedömer vittnenas trovärdighet.

En ”mistrial” – som trots allt inträffar ytterst sällan – kan leda till att rättegången tas om från början. Men det är inte troligt vid ett så omfattande mål som detta, som pågått i rättssalen i tre månader med 130 vittnen kallade.

Får förhandla

I stället lär parterna förhandla med varandra om en utgång, så kallad ”plea bargain”.

Peter Vance tror att åklagaren då nöjer sig med att juryn får till en fällande dom på vissa av åtalspunkterna, även om den inte kan enas om andra.

– De här kändisrättegångarna distraherar bara, och tar mediernas fokus från annat som är så mycket viktigare, säger han.

– Det ska bli skönt när detta är över.

Gunilla Kinn/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter